Info servis

U ožujku aktivno 43,2 posto registriranih poslovnih subjekata

U Hrvatskoj je u ožujku ove godine bilo registrirano 197.245 poslovnih subjekata, od čega je aktivno bilo 85.277 ili 43,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Razlika između registriranih i aktivnih pravnih osoba najmanja je kod trgovačkih društava, jer je riječ o subjektima koji su usklađeni prema Zakonu o trgovačkim društvima ili o onima koji su novoosnovani u skladu s tim propisom. Od 69.294 registriranih trgovačkih društava, aktivno je u ožujku bilo nešto više od 57,5 tisuća ili 83 posto.

No, od 89.917 registriranih poduzeća i zadruga aktivno je bilo njih svega 19,8 posto. Ta se razlika, pojašnjavaju u Zavodu, uglavnom odnosi na subjekte koji nisu podnijeli zahtjev za usklađenje sa spomenutim zakonom pa će nakon okončanja tog postupka biti izbrisani iz registra. Najveći broj aktivnih subjekata u ovoj skupini, njih oko 18 tisuća, postupkom usklađenja prijeći će u status trgovačkog društva.

Od 38.034 registriranih ustanova, tijela, udruga i organizacija aktivno je u ožujku bilo tek 9.962 ili 26,2 posto.

Podaci o strukturi poslovnih subjekata prema djelatnostima pokazuju da više od tri četvrtine, kako registriranih tako i aktivnih subjekata otpada na četiri područja djelatnosti. Na prvom mjestu je trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo s udjelom registriranih 42,3 posto i aktivnih 39,5 posto. Slijedi prerađivačka industrija s udjelom registriranih od 9,8 posto i aktivnih 12,7 posto, poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge s udjelom registriranih od 10,2 posto i aktivnih od 13,9 posto te ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti kod kojih je udio registriranih 17,1 posto, a aktivnih 8,7 posto.

Struktura aktivnih pravnih osoba prema oblicima vlasništva ukazuje da je privatno vlasništvo najčešći oblik u kojem se nalazi 83,6 posto subjekata, dok je njih 1,3 posto u državnom vlasništvu. U mješovitom vlasništvu u ožujku je bilo 2,6 posto subjekata, a u zadružnom vlasništvu svega 0,9 posto subjekata.

Podaci o teritorijalnoj raspoređenosti poslovnih subjekata pokazuju da je nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata smješteno u Gradu Zagrebu.

Hina