Info servis

Tečaj eura pod pritiskom uoči francuskog referenduma o EU ustavu

Tečaj eura zadržao se i u petak na svjetskim deviznim tržištima blizu najniže razine u zadnjih sedam mjeseci, pogođen očekivanjem ulagača da će Francuzi ovoga vikenda na referendumu odbiti europski ustav te zbog sve učestalijih znakova da eurozona bilježi lošiju gospodarsku izvedbu od SAD-a.

Do podneva je tečaj eura oslabio na 1,2533 dolara, nakon što je u četvrtak potonuo na najnižu razinu u proteklih sedam mjeseci od 1,2429 dolara.

Istodobno, 'zelena' valuta ojačala je i prema britanskoj funti, na 1,8235 dolara za funtu. Dosegnula je i 107,9 jena. Švicarski franak neznatno je pak ojačao prema dolaru, kojim se trguje po 1,2339 franaka.

Raspoloženje prema euru pokvario je i podatak o padu francuske poslovne optimističnosti u svibnju. U međuvremenu, stopa rasta američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju revidirana je u četvrtak naviše, s ranije procijenjenih 3,1 na 3,5 posto, što daje vjetar u leđa američkom dolaru.

Ulagače zabrinjava i budućnost odlučivanja u Europskoj uniji ako francuski glasači u nedjelju na referendumu odbiju europski ustav. No, trgovina devizama pomalo je ograničena zbog praznika u Britaniji i SAD-u u ponedjeljak.

U međuvremenu, sve manje atraktivne kamatne stope u eurozoni dodatno pritišću tečaj eura. Europska središnja banka kamatne stope drži na dva posto od sredine 2003., dok je SAD od lipnja lani podigao ključnu kamatnu stopu na tri posto."Euro se trenutno prodaje u sklopu šireg trenda njegova slabljenja, posebno u odnosu na dolar zbog velike razlike u kamatnim stopama", kazao je Kikuko Takeda, vlautni strateg Bank of Tokyo-Mitsubishi.



Hina