Info servis

Adecco i Vodafone pritisnuli europske burzovne indekse

Cijene europskih dionica u utorak su oslabile budući su ulagači kao izgovore za dobitonosne prodaje nakon petodnevnih uzastopnih dobitaka iskoristili oporavak cijena nafte i mješovite poslovne rezultate tvrtki kao što su Vodafone i Adecco.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,12 posto, na 4.983 boda. Frankfurtski DAX oslabio je gotovo 0,5 posto, na 4.387 bodova.

Dionice diva mobilne telefonije britanskog Vodafone-a potonule su 3,4 posto, kako su zabrinutosti oko sve većeg konkurentskog pritiska navele ulagače da zanemare 4,5 milijardi funti vrijedan program otkupa dionica koji je najavila kompanija. Dionicama nisu pomogli ni udvostručenje dividende kao ni bolji od očekivanja lanjski poslovni rezultati.

Na gubitku su bile i dionice švicarskog Adecca, nekih 1,8 posto, nakon što ta vodeća svjetska agencija za posredovanje pri zapošljavanju svojim rezultatima za prvo tromjesečje nije uspjela ispuniti očekivanja tržišta.

Loše raspoloženje na tržištu izazvao je novi podatak njemačkog instituta ZEW o oštrom padu povjerenja ulagača u svibnju. A tržišta još sada čekaju objavu zabilješke s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke kako bi dobili signale u pogledu razmjera zabrinutosti Feda oko inflatornih rizika.

Od rijetkih dobitnika izdvajala se rudarska kompanija Xstrata pod utjecajem priča koje su se proširile tržištem da bi njezin konkurent Rio Tinto mogao razmotriti ponudu za kupnju te švicarske skupine.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,22 posto, na 11.133 bodova.

Hina