Info servis

Ericsson NT - Poslovni rezultati 2004. godine bolji od planiranih

Dioničko društvo Ericsson Nikola Tesla (ETK) održalo je 12. svibnja 2005. Glavnu skupštinu. O ocjeni poslovne 2004. godine, najvažnijim pokazateljima poslovanja ETK, izgledima u poslovnoj 2005. te postignutim rezultatima u ovoj tekućoj godini dioničare su izvijestile Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle i Maria Radtke, direktorica Financija.

Skupštine je održana u znaku 10-obljetnice dolaska Ericssona, najvećega pojedinačnog vlasnika Ericssona Nikole Tesle. U obraćanju dioničarima Ericssona Nikole Tesle naglašeno je da je poslovna 2004. godina, u kojoj je kompanija proslavila 55. obljetnicu svojega osnutka, bila još jedna uspješna godina u kojoj je ostvaren poslovni rast.

Ostvareni financijski rezultati veći su od planiranih. Prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 1.552 MHRK, što predstavlja povećanje od 11%. Marže su zadržane na istoj razini kao 2003. godine ako se uključe rezerviranja za potraživanja na rizičnim tržištima koja su iskazana u ostalim troškovima poslovanja. Dobit prije oporezivanja porasla je 24% te iznosi 250 MHRK, dok je povrat od prodaje prije oporezivanja iznosio 16%, a postavljeni cilj bio je 10%. Cijena dionice porasla je 236% tijekom 2004. godine.

Najznačajnija pojedinačna tržišta Ericssona Nikole Tesle u 2004. su: Hrvatska, Federacija Bosne i Hercegovine, Rusija, Švedska, Bjelorusija, Crna Gora, Sudan, Moldavija i Kazahstan.

Financijski rezultati poslovanja ostvareni u prvom tromjesečju 2005. godine u skladu su s previđanjima. Odobrena je isplata dividende u iznosu od 18 kuna po dionici iz neraspoređene zadržane dobiti iz ranijih godina i smanjenje temeljnog kapitala društva u iznosu od 100 kuna po dionici svim dioničarima koji sedmoga dana prije Skupštine (tj. 5.5.2005.) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjoj depozitarnoj agenciji upisane dionice Društva.

Za revizora Društva za 2005. godinu ponovno je imenovana tvrtka KPMG Croatia d.o.o. iz Zagreba.

Na kraju održavanja Skupštine Josip Glanec, predsjednik Udruge dioničara Ericssona Nikole Tesle (UDENT) i Zlatko Vojnić, predsjednik Udruge malih dioničara Tesle (UMDT) izrazili su u ime dioničara pohvalu poslovodstvu zbog načina vođenja kompanije i uspješno ostvarenih poslovnih rezultata, naglasivši da je "ugodno biti dioničar ETK".

Croatiabiz