Info servis

TŽV Gredelj i Ekonomski fakultet strateški partneri

Tvornica željezničkih vozila (TŽV) "Gredelj" i zagrebački Ekonomski fakultet potpisali su danas Ugovor o poslovnoj suradnji i strateškom partnerstvu kojim će se realizirati tri projekta značajna za restrukturiranje i povećanje tržišnih konkurentnih prednosti "Gredelja" na domaćem i stranom tržištu.

Predsjednik uprave "Gredelja" Ivan Tolić kazao je da je riječ o projektu edukacije menadžmenta tvrtke, drugi restrukturiranja i opravdanosti ulaganja i preseljenja dijela tvornice sa Trnja u Vukomerec, a treći je projekt redizajniranja poslovne strategije tvrtke nakon preseljenja.

"Gredeljev" cilj, kaže Tolić, je biti prvi remonter i proizvođač, ne samo željezničkih, već i svih ostalih šinskih vozila. Podsjetio je da je projekt novog zagrebačkog tramvaja većinom Gredeljev proizvod.

Zbog sporosti i nekonkurentnosti nužno je objedinjavanje tvornice na novoj lokaciji radi postizanja konkurentnosti, a Ekonomski fakultet bit će partner "Gredelju" u postizanju tog cilja.

Dekan Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović ustvrdio je kako danas niti jedna ozbiljnija tvrtka ne može graditi svoj razvoj bez uključivanja znanstvenih institucija, dodajući kako će njegov fakultet dati doprinos poboljšanju efikanosti poslovanja "Gredelja".

Prije potpisivanja ugovora održana je prezentacija projekta preseljenja pogona vagona i vlakova, te onoga za proizvodnju dijelova sa Trnja u Vukomerec gdje tvornica već ima pogon remonta lokomotiva.

Riječ je o investiciji vrijednoj 385 milijuna kuna koja bi trebala biti dovršena u 2008. Projekt bi trebao krenuti ove godine, u kojoj bi u njega bilo uloženo 50 milijuna kuna, a u 2006. i 2007. ukupno oko 300 milijuna kuna u izgradnju novih pogona u Vukomercu. U 2008. uložilo bi se 35 milijuna kuna u samo preseljenje.

Cilj projekta je objedinjavanje proizvodnje na jednom mjestu, modernizacija pogona remonta lokomotiva, kao i pogona vagona i vlakova. Projekt bi se financirao postupnom prodajom zemljišta u Trnju, koje je velike komercijalne vrijednosti, rekao je Tolić.

Preseljenjem bi se za 45 posto smanjili troškovi redovnog i tekućeg održavanja pogona, za 85 posto troškovi komunalne naknade, za 50 posto troškovi poslovanja, te za 40 posto broj zaposlenih na 1.100, navodi se u prezentaciji. Povrat tog ulaganja je za šest godina, a stopa rentabilnosti je 18,1 posto.

Hina