Info servis

Njemački SAP nadmašit će Oracle na američkom tržištu

Najveći europski proizvođač softvera, njemački SAP, ponovno će ove godine dominirati tržištem poslovnih aplikacija dok će tržišni udjel njegova rivala Oraclea pasti, predviđa se u izvješću AMR Researcha.

Ta tvrtka za istraživanje također je kazala da očekuje da SAP zauzme vodeće mjesto ove godine na vrlo konkurentnom tržištu poslovnih aplikacija u Sjevernoj Americi.

SAP je već dugo vremena dominantan svjetski proizvođač programa koji vode i automatiziraju poslovne procese poput isplate plaća i praćenja zaliha.

Američki Oracle, nakon što je u siječnju kupio konkurentskog proizvođača PeopleSoft za 10,6 milijardi dolara, nada se potkopati SAP-ovu poziciju prodajući svoje poslovne aplikacije zajedno sa softverom za bazu podataka, u čemu je već dugo tržišni lider i što predstavlja većinu njegova poslovanja.

AMR predviđa da će u 2005. SAP osvojiti 43 posto tržišnog udjela, a Oracle 19 posto, neznatno niže nego što je imao lani. Također procjenjuje da će SAP predvoditi na tržištu Sjeverne Amerike.

"Nedavni tromjesečni trendovi ukazuju da će SAP zadržati vodeću poziciju u 2005. Prihodna baza te kompanije ubrzano se širi s Europe na Sjevernu Američku", stoji u izvješću AMR-a.

U ovoj godini pet vodećih proizvođača poslovnog softvera u svijetu ostvarit će 74 posto od ukupnih prihoda u toj industriji, što je znatno povećanje u odnosu na 59 posto u 1999, podaci su AMR-a.

Hina