Info servis

U Hrvatskoj 3,5 posto javnih usluga dostupno na Internetu

Hrvatskim građanima i poslovnim subjektima putem Interneta dostupno je 3,49 posto javnih usluga, a postotak dostupnosti tih usluga za građane najveći je u tijelima državne uprave, gdje iznosi 41,39 posto, podaci su iz prvog istraživanja dostupnosti javnih usluga u Hrvatskoj prema metodologiji koju koristi Europska Unija.

Ta je studija, koja je obuhvatila 448 Internet stranica, predstavljena na današnjem skupu "Info dan - eJavna urpava", koju je organizirao Središnji državni ured za e-Hrvatsku u suradnji sa Središnjim državnim uredom za upravu, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, te zagrebačkim Gradskim zavodom za automatsku obradu podataka.

Prema rezultatima te studije, 5,73 posto javnih usluga na Internetu pruža se za poslovne subjekte, a 3,36 posto građanima.

Dostupnost usluga za građane putem Interneta u županijskim uredima, te uredima lokalne uprave i samouprave najveća je u gradu Zagrebu i iznosi 13,18 posto, a slijede ga Istarska županija sa 6,69 posto i Primorsko-goranska sa 5,34 posto.

Postotak dostupnosti javnih usluga poslovnim subjektima najveći je kod tijela državne uprave i iznosi 70,59 posto, a razlog za to je centralna nadležnost tijela državne uprave za većinu usluga poslovnim subjektima.

Gledano po županijama, za poslovne subjekte javne usluge preko Interneta pruža samo Istarska županija i one iznose 10 posto dostupnosti.

Na razini države najveći postotak dostupnosti na Internetu dostigle su usluge javnih knjižnica, koje pružaju uslugu pretraživanja knjižnične građe.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić najavio je da bi One Stop Shop trebao proraditi 11. svibnja, a prva usluga koju će nuditi bit će registracija tvrtki.

Kovačić je naglasio važnost razvijanja Internet usluga na lokalnoj razini.

Sudionicima skupa predstavljene su mogućnosti primjene suvremenih tehnologija u radu javne uprave i komunikaciji s građanima. Zagrebački Gradski zavod za automatsku obradu podataka i Zavod za informatičku djelatnost Grada Rijeke prikazali su primjere informatičkih rješenja namijenjenih komunikaciji, informiranju i potpori u poslovima građana s gradskom upravom.

Hina