Info servis

Ograničen rast cijena europskih dionica

Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle peti dan zaredom uslijed snažne izvedbe na američkim burzama, no njihove dobitke ograničio je rast cijena nafte ponovno iznad 50 dolara po barelu.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,45 posto, na 4.904 boda. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti također gotovo 0,5 posto, dosegnuvši 4.284 boda.

Rast cijena dionica predvodio je elektronički div Philips Electronics, čije su dionice ojačale 1,5 posto nakon što je objavio da će ubilježiti 680 milijuna eura od prodaje 30 milijuna dionica u tvrtki za digitalne karte i navigaciju vozila NAVTEQ.

Cijene dionica pale su u travnju na burzama diljem svijeta budući su ulagači prodavali rizičnije dionice u korist obveznica koje su se kupovale nakon niza slabijih od očekivanja gospodarskih pokazatelja.

"Neraspoloženje u prošlom mjesecu možda je samo pretjerana reakcija na korekciju gospodarskih prognoza, prije nego pouzdan znak da je gospodarstvo u teškoćama", kazao je Mark Chesterman pri IG Indexu.

Među kompanijama koje su objavile poslovne rezultate za prvo tromjesečje bila je britanska kemijska kompanija ICI. Njezine su dionice oslabile 3,7 posto, iako su njezini rezultati ispunili očekivanja tržišta, zato što je objavila oprezne procjene budućeg poslovanja kako se i dalje bori s rastućim cijenama sirovina.

Novo jačanje cijena nafte iznad 50 dolara po barelu na svjetskim tržištima zabrinulo je ulagače kao i obično jer može oslabiti osobnu potrošnju i smanjiti dobit kompanija.

Tokijska burza zbog praznika ostaje i dalje zatvorena.

Hina