Info servis

VTV: strategija je jasna - postati burza

Strategija Varaždinskog tržišta vrijednosnica (VTV) je jasna - postati međunarodno priznata burza i ništa nas neće spriječiti da nastavimo ići ka tome cilju. Istaknula je to direktorica VTV-a Melita Marčeta Racanović na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu, što je ujedno i odgovor na inicijativu Zagrebačke burze o objedinjavanju organiziranih tržišta vrijednosnica u Hrvatskoj.

Ostati tržište znači postupno gašenje tvrtke, dok preregistracijom u burzu VTV ima šansu sudjelovanja u tržišnoj utakmici. Stoga je formiranje burze za nas jedino logično rješenje, rekla je.

Što se tiče inicijative Zagrebačke burze o integraciji tržišta vrijednosnih papira u Hrvatskoj kazala je kako je VTV spreman razmotriti sve nove poslovne prijedloge pa tako i prijedlog Zagrebačke burze. No, istaknula je Marčeta Racanović, "ne podržavamo način poticanja prijedloga koji je prvo iznesen u javnost, umjesto da je sukladno pravoj poslovnoj logici prvo prezentiran VTV-u s kojim se želi spajati".

Ona je pritom izrazila sumnju u iskrenost motiva Zagrebačke burze za spajanjem (smanjivanje troškova, povećanje kvaliteta usluga), primjećujući kako je zanimljivo da se ova inicijativa događa u razdoblju kada VTV ostvaruje najbolje financijske rezultate od osnivanja. Ocijenila je kako Zagrebačka burza želi spriječiti prerastanje VTV-a u burzu.

Zanimljivo je također, kažu na VTV-u, kako je inicijativa Zagrebačke burze pokrenuta upravo na dan održavanja Glavne skupštine VTV-a (jučer), koja je trebala donijeti odluku o preregistriranju VTV-a u Varaždinsku burzu. Skupština je opozvana, nova će se održati krajem veljače i s VTV-a procjenjuju kako će imati više od 75 posto glasova potrebnih za donošenje pozitivne odluke.

Marčeta Racanović je istaknula i kako je prije nekoliko dana VTV razmatrao ponude Zagrebačke i Ljubljanske burze za računalni sustav. Za očekivati je bilo, kaže, da ponuda Zagrebačke burze bude povoljnija, no nije tako. "Isti oni ljudi koji žele smanjiti ukupne troškove trgovanja vrijednosnim papirima te između ostalog i troškove razvoja računalnih sustava tražili su iznimno visoke iznose za kupnju njihovog trgovinskog sustava, čak 40 posto više od ponude Ljubljanske burze", istaknula je. Stoga s se VTV odlučio za softwer Ljubljanske burze.

Kako je rekla, "očajnički pokušaji (Zagrebačke burze) da se spriječi izmjena djelatnosti VTV-a u burzu samo nam dodatno pokazuju da smo na pravom putu i da tako trebamo nastaviti. Strah i respekt koji ZB pokazuje prema VTV-u za nas je veliki kompliment i poticaj daljnjem napretku", zaključila je Marčeta Racanović.



Hina