Info servis

Telekom dionice i pad cijena nafte ojačali američke burzovne indekse

Cijene američkih dionica u srijedu su porasle nakon snažnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, koji je ojačao optimizam u pogledu osobne potrošnje i korporativnih zarada, a po dobitcima se posebno isticao telekom sektor, predvođen Verizonom.

Njujorški Dow Jones ojačao je gotovo 0,5 posto, dosegnuvši 10.198

bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je na vrijednosti 0,16 posto, popevši se na 1.930 bodova.

Pad cijena nafte od gotovo pet posto potaknuo je rast cijena dionica koje su početno gubile na vrijednosti uslijed slabih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a, prije svega onog o padu novih narudžbi za trajne robe, što je pogodilo optimizam ulagača u pogledu najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Pad cijena nafte nadmašio je negativni utjecaj pada narudžbi za trajne robe", kazao je Ned Riley, izvršni direktor Riley Asset Management.

Barel sirove nafte na američkom tržištu pojeftinio je u srijedu za 2,59 dolara, na 51,61 dolara nakon što je najnoviji podatak američke vlade pokazao skok zaliha sirove nafte, potaknuvši nade u smanjenje troškova kompanija za energente. To je pomoglo jačanju sektora maloprodaje, čije su dionice u prosjeku ojačale 0,17 posto. S druge strane na vrijednosti su izgubile dionice naftnih kompanija, poput ExxonMobila.

Od značajnijih dobitnika se izdvaja Verizon, najveća američka telekomunikacijska tvrtka, čije su dionice skočile 3,6 posto nakon što je objavio bolju tromjesečnu dobit nego što se očekivalo. To je podiglo cijene i ostalih pripadnika sektora telekomunikacija u prosjeku za 0,52 posto.

Ojačale su i dionice Boeinga, za nekih jedan posto, iako je izvijestio o padu dobiti za 14 posto u prvom tromjesečju, ali kazao je da će buduće poslovne rezultate osnažiti narudžbe komercijalnih zrakoplova.

Na europskom tržištu zabilježen je oštar pad cijena dionica pod utjecajem razočaravajućih podataka Siemensa, STMircoelectronicsa i britanskog Kingfishera. Londonski Ftse indeks potonuo je 1,2 posto, na 4.789 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je za 1,06 posto, na 4.189 boda.

Hina