Info servis

BASF ostvario 66 posto veću dobit

Njemački kemijski koncern BASF ostvario je neto dobit od 861 milijun eura u prvom tromjesečju 2005., što je porast od 66 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući snažnim prihodima od nafte.

Prihodi su u tom razdoblju dosegnuli 10,08 milijardi eura, što je 11 posto više u odnosu na prvo tromjesečje 2004., objavila je kompanija pred godišnju skupštinu dioničara.

Rekordne cijene nafte pomogle su kompaniji, koja ima vlastite poslovne operacije s naftom i plinom, da ostvari veću zaradu dok je više troškove sirovina prenijela na svoje potrošače. BASF ističe da je to podiglo njegove cijene za 13 posto u tromjesečju.

"Potražnja za našim proizvodima ostaje snažna" , rekao je predsjednik BASF-a Juergen Hambrecht. "Nastojimo se suprotstaviti vrlo visokim troškovima sirovina, koji u nekim slučajevima nastavljaju rasti, s daljnjim povećanjem cijena".

U pogledu cijele 2005. godine, Hambrecht je rekao da BASF još uvijek procjenjuje da će globalna kemijska proizvodnja porasti za oko 3 posto.

Kompanija također povećava svoje procjene prosječne cijene barela sirove nafte Brent na londonskom tržištu s 35 na 45 dolara, bazirajući svoje procjene na prosječnom tečaju eura od 1,30 dolara.

Hina