Info servis

U Selku probna proizvodnja hi tech ventila za dizel motore

U kutinskoj elektroničkoj tvrtki Selk počela je probna proizvodnja visokotehnoloških dijelova ventila za dizelske automobilske motore, a serijska proizvodnja trebala bi započeti do kraja godine, doznaje se iz te tvrtke.

Riječ je o zajedničkom projektu Selka i austrijske kompanije Epcos vrijednom više od 50 milijuna eura tijekom kojega bi se u Selk trebala uvesti tehnologija serijske proizvodnje "piezo" elementa, osnovnog dijela ventila za ubrizgavanje goriva u dizelske motore. On omogućuje velike uštede jer elektronski upravljanom preciznošću ubrizgavanja, smanjuje potrošnju goriva.

Selk je u izgradnju proizvodne hale uložio 5 milijuna eura, dok Epcos u narednih nekoliko godine planira investirati više od 50 milijuna eura u opremu za proizvodnju, u čemu je vrijednost već dosad pristigle opreme 15 milijuna eura.

Serijska proizvodnja, kaže direktor Selka Ivan Brkić, trebala bi započeti do kraja godine, a trenutno je na obuci 500 radnika, većinom elektrotehničara sa srednjom stručnom spremom, koji bi trebali usvojiti vještine nanotehnološke proizvodnje, pomoću koje se izrađuju spomenuti ventili. Za potrebe serijske proizvodnje, najavljuju iz Selka, bit će angažirano oko 700 radnika.

U Kutini je, kaže Brkić, izgrađen novi proizvodni prostor od 7.500 četvornih metara, a vrijednost dosad pristigle opreme je 15 milijuna eura.

Poznat je i kupac proizvoda, korporacija Bosch, koja ima ugovore o isporuci električnih i elektroničkih naprava s većinom automobilskih tvrtki.

Potražnja za piezo elementima ventila dizelskih motora u posljednje vrijeme izuzetno je porasla, a Epcos je trenutno njegov jedini europski serijski proizvođač, pa u Selku očekuju dobre poslovne rezultate.

Suradnja Selka i Epcosa počela je ranih devedesetih godina kada su dvije kompanije sklopile ugovor kojim je Selk postao podizvođač za Epcos u proizvodnji keramičkih dijelova za mobilnu telefoniju.

Hina