Info servis

Američka valuta uspjela zadržati dio dobitaka

Iako je posustao entuzijazam potaknut u četvrtak američkim dobrim gospodarskim pokazateljem, tečaj dolara uspio je zadržati dio dobitaka prema najvažnijim svjetskim valutama.

Do podneva u petak je tako tečaj eura oslabio nekih 0,3 posto prema dolaru i stoji 1,3057 dolara. Britanska funta pojeftinila je 0,15 posto, na 1,9096 dolara. Švicarski franak izgubio je 0,4 posto na vrijednosti, pa dolar iznosi 1.1823 franka. Japanski jen gotovo se i ni mijenjao, zadržavši se na 106,4 jena za dolar.

Dolar je uspio preokrenuti tjedan dana dugačak trend klizanja te se u četvrtak podigao s najniže razine prema euru u zadnjih mjesec dana uslijed pozitivnog izviješća podružnice američke središnje banke Fed u Philadelphiji o proizvodnoj aktivnosti. Ona je izvijestila o porastu poslovne aktivnosti s ožujskih 11,4 na 25,3 boda, više nego su analitičari očekivali. To izvješće ublažilo je zabrinutosti ulagača oko usporavanja američkog gospodarskog rasta.

Američko tržište dionica odgovorilo je na to najvećim dnevnim skokom cijena u zadnje dvije godine. "Tečaj dolara dobio je malo olakšanja nakon podataka iz Fed-a. Ipak, zabrinutosti oko američkog gospodarskog rasta neće nestati samo s jednim dobrim podatkom", kazao je Carsten Fritsch, valutni strateg Commerzbanke.

Hina