Info servis

Agencija dala T-HT-u rok za uslugu predodabira operatera

Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije odredilo je rok T-Hrvatskom telekomu (T-HT), kao operateru fiksne telefonije sa znatnijom tržišnom snagom, da je do 1. listopada ove godine dužan omogućiti svojim korisnicima punu uslugu predodabira operatera.

Odluku o tome Vijeće je, kako su danas izvijestili iz Agencije, donijelo na svojoj jučerašnjoj sjednici, na kojoj je potvrđen i stav/odluka Vijeća od 1. ožujka o uslugama prenosivosti i predodabiru operatera.

Naime, odlukom iz ožujka Vijeće je T-HT-u propisalo obvezu da svojim pretplatnicima najkasnije do 2. travnja omogući slobodan predodabir operatora za međunarodne, nacionalne, lokalne i pozive prema pokretnim (mobilnim) mrežama.

To ujedno znači i da korisnici mogu istodobno izabrati različite operatere ili pak samo jednog za navedene profile poziva.

No, kako su iz T-HT-a Agenciju obavijestili da uslugu predodabira tehnički ne mogu pružiti u potpunosti do navedenog datuma, Vijeće Agencije je na jučerašnjoj sjednici T-HT-u odredilo rok do 1. listopada za primjenu dijela te usluge odnosno opcije različiti operatori za različite profile poziva.

Komentirajući tu, kako navode, odgodu, iz tvrtke Portus (novi fiksni operater H1) su izrazili nadu da će to biti dodatni motiv za poboljšanje uvjeta u novoj Standardnoj ponudi o međusobnom povezivanju T-HT-a za nove operatere, koja se u Agenciji očekuje u lipnju.

Dodaju i da im nova odluka Vijeća Agencije usporava i otežava neke poslovne procese koje su prilagodili odluci Vijeća o prenosivosti broja i predodabiru operatera od 1. ožujka, kao i da će zbog toga građani do početka listopada biti uskraćeni za raznovrsnost izbora telekomunikacijskih usluga.

Osim o predodabiru operatera iz Agencije su danas izvijestili i da je za početak rada novih operatora u fiksnoj mreži nužno da Agencija provede tehnički pregled, koji je po zahtjevu Optime Telekoma u toj tvrtki u tijeku.

Podnošenje sličnih zahtjeva, navode iz Agencije, očekuju i od drugih operatera koji su dobili dozvolu za fiksnu telefoniju.

Hina