Info servis

Slovenski premijer razočarenje za zagovornike brzih promjena

Slovenski premijer Janez Janša i njegova vlada nisu ispunili očekivanja o brzoj privatizaciji državne imovine i stvaranju nove poslovne klime, ocjena je s kojom je u srijedu u uredničkom komentaru izišao list "Finance", prvi slovenski poslovni dnevnik.

U prvih pet mjeseci Janšina se vlada bavila osvajanjem kontrole u državnim poduzećima umjesto da ih počne privatizirati kako je obećavala prije lanjskih izbora, stvara poslovne lobije i gradi elitu po uzoru na prijašnju vladu, te se bavi osiguravanjem socijalnog mira umjesto promjenama poreznog sustava i socijalnim reformama, tvrdi list koji je lani u predizbornoj kampanji podržao Janšinu koaliciju desnog centra.

"Ako se ništa ne dogodi u iduća tri mjeseca, za Janšinu vladu moći će se slobodno reći da je vlada propuštenih prilika", navodi u svojoj ocjeni prvih mjeseci sadašnje vlade urednik lista "Finance" Peter Frankl.

Janša je ovoga tjedna u parlamentu rekao da njegova vlada, zbog velikih obveza koje im je ostavila prethodna, nema velikog manevarskog prostora za novi razvojni ciklus, te da poreznu reformu koči potreba monetarne stabilnosti pred prihvaćenje zajedničke europske valute eura u 2007. godini.

Skupina mlađih ekonomista u vladinom strateškom vijeću predlaže, naime, uvođenje jedinstvene porezne stope (flat-tax) po uzoru na Slovačku, koja je tako zadnje dvije godine uspjela pokrenuti ekonomiju i privući strane investicije.

Prema ideji da se uvede jedinstvena porezna stopa, koja bi se primjenjivala na prihod građana i poduzeća te za porez na dodanu vrijednost, skeptičan je ministar financija Andrej Bajuk.

Mediji su ovih dana kritizirali i Janšinu izjavu da sadašnja vlada popravlja negativne rezultate prijašnje. Jedan je komentator pritom podsjetio na političku anegdotu prema kojoj vlada koja se nađe u teškoćama najprije za sve krivi prijašnju, nakon toga za probleme optužuje susjedne države ili međunarodne prilike, a u trećoj fazi - prepušta poslove idućoj vladi.

Hina