Info servis

Hrvatske tvrtke nedovoljno informirane o EU

Manje od 10 posto hrvatskih tvrtki ima svoj ured u Bruxellesu, angažira profesionalne lobiste ili ima poseban odjel i vlastite stručnjake koji prate zakonsku regulativu i kretanja na tržištu Europske Unije (EU), odnosno na zadovoljavajući način komunicira s europskim institucijama.

Pokazalo je to istraživanje koje je provela Zaklada za promicanje gospodarskih interesa, čiji je upravitelj Željko Ivančević na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo da je taj podatak zabrinjavajući posebice ako se uzme u obzir da su za anketu birani subjekti koji bi trebali imati gospodarskog interesa za suradnju s EU.

Posebno zabrinjavajućim Ivančević drži podatak da je od 50 anketiranih subjekata, njih čak 38 posto izjavilo da na njihovu aktivnost nemaju nikakav učinak institucije EU pa ih to područje uopće niti ne zanima.

Nešto više od polovice ispitanih, pak, odgovorilo je da su članovi neke strukovne organizacije od koje očekuju takve informacije. No, dodao je Ivančević, među njima je svega jedan subjekt već tražio i dobio takve informacije, i to od Hrvatske gospodarske komore.

Članstvo u takvim organizacijama je dobar iskorak, no radi se o općoj razini informiranja, dakle na razini zakonske regulative, dok rijetki ispitanici traže ili dobivaju konkretne poslovne informacije vezane uz EU.

Kao primjer neodgovarajuće komunikacije Ivančević je naveo primjer Kraša, čiji su proizvodi nedavno skinuti sa slovenskih polica jer su bili usklađeni s hrvatskim, ali ne i EU standardima.

Istraživanje je provedeno tijekom ožujka i travnja ove godine, a obuhvatilo je 50 jedinica državne uprave, državnih institucija, državnih, kao i privatnih tvrtki, i to lidera u svom području, kazao je Ivančević. Tako su oko tri četvrtine uzorka činile institucije ili tvrtke koje su u državnom vlasništvu, a među kojima su svi odgovorili da komunikaciju s EU prepuštaju vlasniku - državi, koja pak komunikaciju za sada još ograničava samo na službenu diplomaciju.

To ukazuje, zaključio je Ivančević, da će Hrvatska imati velikih problema u prilagodbama EU i da već sada kao najveći problem ne treba shvaćati euroskepticizam već euroignoranciju.

Hina