Info servis

Natječaj za državne potpore za obnovu i modernizaciju ribarske flote

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva objavilo je danas javni natječaj za dobivanje državne potpore u dijelu financiranja obnove i modernizacije ribolovne flote.

Državna potpora obuhvaća 30 posto ugovorene cijene plovila, dok je podnositelj molbe obvezan osigurati financiranje ostatka od 70 posto ugovorene cijene, i to najmanje 10 posto iz vlastitih izvora, a do 60 posto putem kredita HBOR-a i/ili poslovne banke na rok otplate do 15 godina.

U financiranju državne potpore od 30 posto sudjeluju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, te Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, svaki sa po 10 posto.

Kako se navodi u natječaju, zahtjev mogu podnijeti fizičke ili pravne osobe koje su vlasnici povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, dok za modernizaciju plovila fizičke ili pravne osobe koje su vlasnici povlastica za obavljanje gospodarskoga ribolova na moru i čije je plovilo upisano u registar flote.

Rok za podnošenje zahtjeva je 60 dana od dana objave natječaja u Narodnim novinama.

Programom obnove i modernizacije ribarske flote predviđa se da bi se u Hrvatskoj u narednih nekoliko godina trebalo izgraditi pedesetak novih brodova za lov plave ribe u Jadranu i na Mediteranu, u što bi trebalo biti uloženo 45 milijuna eura.

Provedba programa obnove i modernizacije ribarske flote, koji je Vlada usvojila sredinom veljače, trebala bi povećati operativnost ribarske flote, a hrvatskim ribarima omogućiti veći ulov.

Izgradnjom novih brodova, procjenjuju u Ministarstvu poljoprivrede, hrvatski ribari mogli bi povećati ulov sitne plave ribe za 25 tisuća tona, što bi bitno smanjilo njezin uvoz.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, ribarska flota u Hrvatskoj broji 3.682 ribarska plovila. Od toga je 2.197 višenamjenskih plovila, a slijede koće kojih ima 564, plovila za lov stajaćicama je 536, a plivarica 233. Najmanje, 18, ima plovila za lov potegačama.

Uz obnovu ribarske flote glavnim pitanjem razvoja ribarstva ističe se izgradnja ribarskih luka, što bi omogućilo prikupljanje, distribuciju i aukcijsku prodaju ribe.

Hrvatska je u donjem dijelu ljestvice zemalja po potrošnji ribe s prosječnih 8 kilograma po stanovniku, dok je svjetski prosjek 16 kilograma.

Hina