Info servis

Nastavljen rast cijena američkih blue-chip dionica

Američke dionice nastavile su i u četvrtak ostvarivati dobitke nastavivši tako svoje uzlet od početka tjedna, nakon što su cijene nafte pale a izvješće o poslovnim rezultatima Alcoe za prvo ovogodišnje tromjesečje ohrabrilo ulagače na kupovine.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,6 posto, na 10.546 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je više od jedan posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.019 bodova.

Tržište i dalje oprezno pogledava na cijene nafte, koje su na njujorškom tržištu u četvrtak oštro pale, za 1,74 dolara, na 54,11 dolara za barel. Njihova najnovija korekcija ublažila je zabrinutost ulagača oko negativnog utjecaja skupe nafte na korporativne zarade i osobnu potrošnju.

Bolji od očekivanja poslovni rezultati najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe te odlične poslovne procjene iz proizvođača računala Della pomogli su održanju trenda rasta cijena od početka tjedna.

Dionica Alcoe predvodila je po dobicima, ojačavši 1,5 na 31,47 dolara nakon što je izvijestio o dobiti od 260 milijuna dolara, 27 posto manjoj nego godinu ranije, no boljoj od očekivanja. Dionica Della ojačala je 35 centi, na 38,5 dolara poslije najave iz kompanije da će u drugom tromjesečju ostvariti veće prihode od ranije planiranih.

Pod utjecajem tih vijesti tržišni sudionici zanemarili su upozorenje o dobiti iz najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-Marta te nove potrese u farmaceutskom sektoru. Američki regulatori, naime, zatražili su Pfizer da povuče s tržišta jedan od svojih najprodavanijih lijekova Bextra zbog rizika po zdravlje pacijenata.

"Optimizam ulagača oko izvješća o zaradama u prvom ovogodišnjem tromjesečju te procjene za drugo tromjesečje mrvicu su pozitivnije", kazao je strateg pri Prudential Equity Gorupu, Edward Keon.

Na europskim burzama cijene dionica na najvišim su razinama u proteklih mjesec dana kako su visoke cijene nafte i nove aktivnosti spajanja u energetskom sektoru potaknuli jačanje dionica naftnih kompanija poput Shella. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,6 posto, na 4.977 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,2 posto na vrijednosti dosegnuvši 4.389 bodova.

Hina