Info servis

SAD uveo sankcije na uvoz ukrajinskog čelika

Sjedinjene Američke Države (SAD) od danas primjenjuju sankcije na uvoz čelika i ostalih metalurških proizvoda iz Ukrajine, čime se želi povećati pritisak na tamošnje vlasti da intenziviraju borbu protiv nelegalne proizvodnje i distribucije kompaktnih diskova (CD).

SAD su Ukrajinu optužile da nije učinkovito suzbila piratstvo, zbog čega američka diskografska industrija godišnje gubi, po nekim procjenama, i do 200 milijuna američkih dolara.

Sankcije koje su danas stupile na snagu Ukrajinu bi mogle koštati i do 470 milijuna dolara godišnje, a zbog njih u opasnosti je i nekoliko tisuća radnih mjesta.

Spor oko piratskih CD-a pokrenut je prije gotovo tri godine, kada su SAD optužile Ukrajinu da je najveći proizvođač ilegalnih CD-ova u Europi. Po procjenama stručnjaka, u toj se zemlji proizvede čak 70 milijuna CD-a godišnje, dok se prodaje oko 5 milijuna. Do sada su u borbi protiv ilegalne proizvodnje ukrajinske vlasti zatvorile tri od ukupno pet diskografskih kuća.

Prošloga je tjedna ukrajinski parlament, u pokušaju izbjegavanja sankcija, prihvatio zakon kojim se regulira tržište kompaktnim diskovima. No, američki dužnosnici nisu bili zadovoljni, jer je iz zakona izostavljen članak po kojem bi vlasti mogle bez sudskog naloga u bilo koje vrijeme ući u proizvodne pogone diskografskih kuća te provjeravati njihove poslovne knjige.

Hina