Info servis

Brodotrogir: ugovoreni poslovi za 350 milijuna dolara

Brodogradilište Brodotrogir, koje zapošljava gotovo 1300 zaposlenika uz dodatni angažman 500-800 kooperanata, u knjizi narudžbi do 2008. ima ugovorenih poslova u vrijednosti 350 milijuna dolara, istaknuo je predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana.

No, za dovršetak te izgradnje nedostaje 55 milijuna dolara prema ugovorima o gradnji brodova pokrivenih državnim jamstvima, kaže Tramontana. Vjeruje da će Vlada ciljano i planski poduprijeti aktivnosti brodogradilišta usmjerene ka projektiranom restrukturiranju, ali i da sami moraju poduzimati ključne i odlučne poteze.

Nova uprava Brodotrogira, imenovana prije šest mjeseci, kaže, pripremila je stoga program reinženjeringa i restrukturiranja tvrtke, koji bi za četiri godine trebao dati prve povoljne poslovne rezultate. Prvi cilj je modernizacija i povećanje efikasnosti, kako se ne bi kasnilo u isporuci i plaćali penali, drugi se odnosi na razgovore s brodovlasnicima kako bi se korigirale posljedice nepovoljnih ugovora za novogradnje, uzrokovane novonastalim tržišnim i valutnim poremećajima dok treći cilj obuhvaća poticanje i razvoj novih profitabilnih djelatnosti temeljem raspoloživih resursa.

Osvrnuo se i na unutarnje restrukturiranje jer od 1265 zaposlenih, tek je 491 u proizvodnji a čak 774 u režiji i administraciji, s ciljem da se do 2009. promjeni struktura zaposlenih u korist proizvodnih zanimanja. Budući đaci i studenti deficitarnih zanimanja s trogirskog područja mogu računati i na stipendije.

Integralni projekt razvitka, restrukturiranja i reinženjeringa Brodotrogira polazi od pretpostavke da je 60 posto sadašnjeg raspoloživog prostora potrebno za moderno brodogradilište i brodoremontnu djelatnost. Na preostalom dijelu planiraju se profitabilni sadržaji poput nove moderne marine odnosno nautičkog centra te tehnološki suvremeno opremljenog servisa za remont i proizvodnju manjih plovila.

Razmišlja se i o izgradnji velikog komercijalnog prostora za parkiranje vozila, koji posebice tijekom turističke sezone kronično nedostaje ponudi turističkog grada kao što je Trogir, kaže Tramontana.

Dio programa predviđa izdvajanje iz postojećeg sustava brodogradilišta dijela proizvodnih djelatnosti koje mogu preuzeti samostalni poduzetnici. Riječ je o proizvodnji brodske opreme, bravariji, stolariji te strojnoj obradi djelova što u konačnici doseže više milijunske kunske iznose.

Tramontana naglašava da je grad Trogir odlučio urediti u tu svrhu Proizvodnu zonu Plano te ponuditi poduzetnicima infrastrukturno opremljene parcele, a Splitsko - dalmatinska županija atraktivne kreditne linije.

Hina