Info servis

Lura: neto dobit u 2004. godini 35,9 milijuna kuna

Grupa Lura u prošloj je godini ostvarila poslovne prihode u iznosu od 2,12 milijarde kuna, što je porast od 7,1 posto u odnosu na godinu ranije, a neto dobit iznosila je 35,9 milijuna kuna, za razliku od 2003. godine kada je ostvaren gubitak od 77,9 milijuna kuna.

Poslovodstvo Lure zadovoljno je ostvarenim rezultatima jer su bolji nego u 2003. godini, istaknuo je predsjednik Uprave tvrtke Gordan Radin na današnjoj konferenciji za novinare.

Napomenuo je kako su dobri rezultati posljedica snažnijeg iskoraka na međunarodna tržišta, provedenog restrukturiranja te stalnog inoviranja proizvodnog portfelja.

Kako bi se osigurala dugoročna konkurentnost, kazao je Radin, intenzivno se radilo na unapređenju sirovinske osnove i projektima održivog razvoja, a u operativnom poslovanju tvrtka se usmjerila na konsolidaciju i učinkovitost.

U 2004. godini Lura je ostvarila prihode od prodaje proizvoda i usluga nešto više od dvije milijarde kuna, što je porast od pet posto u odnosu na godinu ranije. Pritom su prihodi od prodaje na međunardonom tržištu porasli za 43 posto, na 362,5 milijuna kuna, pri čemu je pojačan prodor na tržište Srbije i Crne Gore, dok je sporiji rast primjetan na tržištu BiH i to kao posljedica odgođenog provođenja sporazuma o Slobodnoj trgovini.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu lani su smanjeni za jedan posto i iznose 1,6 milijardi kuna, a do smanjenja je došlo zbog rasta troškova plasmana i pada prihoda u Diviziji keksa.

U strukturi poslovnih prihoda po segmentima dominira Divizija mliječnih proizvoda, koja čini 78 posto ukupnih poslovnih prihoda. Lani su u toj Diviziji prihodi iznosili 1,64 milijarde kuna i bili su osam posto veći nego u godini ranije.

Poslovni prihodi Divizije pića iznosili su 201,2 milijuna kuna i na razini su onih iz 2003. godine, dok su poslovni prihodi u Diviziji keksi smanjeni za 8,6 posto (zbog ukidanja velikog broja proizvoda), na 150 milijuna kuna.

Govoreći o planovima poslovanja za ovu godinu Radin je istaknuo kako će se fokusirati na daljni rast prihoda, za pet posto, profitabilno i stabilno financijsko poslovanje, jačanje položaja na domaćem i inozemnom tržištu te nastavku restrukturiranja kompanije i optimalizaciju troškova.

Što se tiče mogućih akvizicija Radin je kazao kako one nisu u planu za ovu godinu jer je ona posvećena konsolidaciji poslovanja.

Upitan što je sa svojevremenim interesom Lure za Ljubljanske mlekarne rekao je kako poslovnog interesa za tu akviziciju više nema, niti je plan Lure ići ka akvizicijama u zemljama Europske unije.

Hina