Info servis

Deset njemačkih osiguravatelja kažnjeno zbog dogovaranja cijena

Njemačka agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je u srijedu da je kaznila 10 osiguravatelja s ukupno 130 milijuna eura zbog međusobnog dogovaranja cijena.

Direktor agencije Ulf Boege izvijestio je o kazni koja je uslijedila nakon nekoliko godina istraga provedenih u nizu velikih osiguravatelja za industriju, uključujući poznate kompanije poput Allianza, Gerlinga, Axe, Gothaera i Victorie. Oni nude osiguranja kompanijama od rizika kao što su požar, štete izazvane olujama i sl.

U ljeto 2002. ta je agencija pretražila poslovne prostore nekoliko osiguravateljskih tvrtki zbog sumnji da su se međusobno dogovarale oko povećanja cijena polica osiguranja. Ona je u početku istražila 18 osiguravatelja, no na kraju je brojku optuženih svela na deset.

Allianz, čije je sjedište u Muenchenu, potvrdio je da je zaprimio obavijest o kazni te najavio žalbu protiv takve odluke agencije. "Primili smo obavijest i namjeravamo uložiti žalbu", kazao je glasnogovornik odjela za osiguravanje imovine. Nije, međutim, želio kazati o kojem se iznosu kazne radi.

Hina