Info servis

Okrugli stol o tradicijskim i umjetničkim obrtima

Položaj tradicijskih i umjetničkih obrta, njihova uloga, izrada suvenira kao dijela turističke ponude, te mogućnosti razvoja hrvatskih tradicijskih obrta, bile su teme danas održanog okruglog stola na kojem je raspravljalo pedesetak predstavnika obrtnika, Hrvatske obrtničke komore, turističkih zajednica i mjerodavnih ministarstava.

Okrugli stol je organizirala Hrvatska obrtnička komora, a u povodu izložbe hrvatskih suvenira Kvarner Expo 2005. koje će se održati u Opatiji od 23. do 26. ožujka.

HOK je ovu godinu proglasio Godinom tradicijskih i umjetničkih obrta, radi utemeljenja trajnog sustava razvoja te djelatnosti, kazao je predsjednik Ceha proizvodnog obrta HOK-a Zdravko Golub. Jedan od osnovnih problema opstanka tradicijskih obrta je mala isplativost, pa se mladi njima ne žele baviti. K tomu i jednokratne državne novčane potpore nisu dovoljne za opstanak starijih zanata.

U HOK-u smatraju da vještine izrade starih autohtonih proizvoda trebaju postati važan dio kulturnog turizma Hrvatske. Potrebno je dobiti što više povlastica za stare obrte, kojima prijeti izumiranje, te u Zakon o obrtu, uvesti pojmove tradicijskih i umjetničkih obrta.

Primjerenim pravilnikom potrebno je omogućiti povlastice na lokalnoj i državnoj razini, te odrediti kriterije za vrednovanje obrtničkih proizvoda. HOK predlaže da obrtnici koji bi dobili status izrađivača tradicijskog ili umjetničkog proizvoda budu oslobođeni plaćanja poreza i prireza, zakupnine za poslovne prostore, te spomeničke rente, te da plaćaju manju komunalnu naknadu. Promotivnu aktivnost tradicijskih i umjetničkih obrtnika treba sufinancirati, kao i poboljšanje uvjeta njihova rada, školovanje učenika i zaposlenika.

U nastavku skupa predstavljeni su tradicijski obrti koji su dio varaždinske turističke ponude, načini očuvanja obrta u sklopu Etnografskog muzeja Istre, te turističko vrednovanje obrta u Podravini. Kako je istaknuto, veći dio starih obrta funkcionira ilegalno, a oni koji rade legalno primorani su radi opstanka uvoditi nove tehnologije.

Tradicionalni obrti izumiru, nisu konkurentni, ne postoji vizija njihova razvoja i održavaju ih uglavnom obrtnici starije dobi. Ocijenjeno je da je za razvoj starih zanata nužna veća institucionalna potpora, te osnivanje strukovnih asocijacija.

Okrugli stol je nastavljen predstavljanjem sustava državnih poticaja za malo i srednje poduzetništvo, te raspravom o prijedlogu pravilnika o tradicijskim i umjetničkim obrtima koji će odrediti kriterije i postupak za dodjeljivanje statusa tradicionalnoga i umjetničkog obrta.



Hina