Info servis

Deutsche Post očekuje snažan rast zarade u 2005.

Njemačka poštanska tvrtka Deutsche Post objavila je u utorak da ove godine očekuje snažan rast zarade zahvaljujući daljnjem rezanju troškova i nižim porezima koji proizlaze iz usvajanja novih računovodstvenih standarda.

Financijski direktor kompanije Edgar Ernst kazao je da bi neto zarada tvrtke mogla biti povećana za 500 milijuna eura uslijed usvajanja međunarodnih standarda o financijskom izvješćivanju (IFRS). To će sniziti stopu poreza na dobit grupe na 20 posto.

Ta najveća europska poštanska tvrtka u ovoj godini očekuje operativnu dobit od najmanje 3,6 milijardi eura, nakon njezina prošlogodišnjeg rasta od 12,5 posto na 3,35 milijardi. Rast operativne dobiti nastavit će se u međuvremenu uslijed provedbe programa smanjenja troškova i povećanja učinkovitosti "STAR", koji je lani pomogao smanjenju troškova za 862 milijuna eura a dodatne uštede od 1,4 milijarde eura očekuju se u 2005.

Unatoč snažnom poboljšanju poslovne izvedbe, Deutsche Post je i dalje pogođen problemima, uključujući operativni gubitak od 495 milijuna eura u njegovom poslovanju s brzim poštanskim uslugama u SAD-u. Američko tržište ostaje najveći izazov Deutsche Postu i njegovoj podružnici za isporuku paketnih pošiljki DHL, kažu u kompaniji.

Hina