Info servis

Erste Bank: uspjeh u svim dijelovima poslovanja

"S preliminarnim rezultatima za 2004. godinu Erste Bank der österreichischen Sparkassen AG bilježi daljnji uspjeh u svom operativnom razvoju.", riječi su kojima je Andreas Treichl, predsjednik Uprave, komentirao odlične poslovne rezultate.

"Još od 1997. g. svake godine primjetno je poboljšanje u rezultatima i povratu od vlastitog kapitala (RoE). S pravom možemo istaknuti proteklu godinu kao vlastiti rekord", nastavio je Treichl. "Sustavno jak rast Erste Bank i neprestano poboljšanje poslovanja kako u Austriji tako i na tržištima srednje Europe prepoznatljivo je bilo i za financijska tržišta, gdje se po prvi puta na tržištu dionica bilježi vrijednost tvrtke u iznosu većem od 10 milijardi eura. Uprava Banke objavila je kako će, potaknuta postignutim izvanrednim rezultatima, na godišnjoj Glavnoj skupštini zatražiti povećanje iznosa dividende za 1/3, odnosno iznos od 0,50 eura po dionici."

Ukupno 9,1% poboljšanje u operativnom rezultatu na EUR 1.495,0 mil proizašlo je iz dvije pozitivne inicijative: s jedne strane mjere koje su primijenjene u 2004. godini s ciljem optimalizacije grupne strukture i procesa koji su počeli lučiti rezultate. Istovremeno su prihodi od osnovnog poslovanja Banke ostvarili daljnji razvoj, zahvaljujući snažnoj potražnji za bankarskim proizvodima te proizvodima osiguranja na području srednje Europe kao i stalnoj uspješnoj implementaciji tih mjera na austrijskom tržištu.

Kao rezultat, Erste Bank grupa ostvarila je povećanje operativnog prihoda za 6,7% na EUR 4.087,9 mil. Opći administrativni troškovi porasli su za 5,4% u 2004. na EUR 2.592,9 mil.

Cost/income omjer (omjer troškova i prihoda) je dalje napredovao tijekom 2004. i na kraju godine iznosio 63,4%. Rezerviranja za kreditne gubitke su, sukladno procjenama, ostala nepromijenjena kao i prethodne godine te su iznosla EUR 406 mil. Godišnja dobit prije oporezivanja za 2004. pokazuje porast za 39,3% na EUR 1.061,1 mil, dok je pokazatelj ROE napredovao sa 13,7% godinu ranije na 18%. Udio banaka - članica Erste Bank grupe u srednjoj Europi u ukupnom profitu povećan je na 59% u 2004., sa 53,7% godinu ranije.

"Od naših izvrsnih rezultata neće profitirati samo naši zaposlenici koji će zaprimiti dio dobiti na temelju nove sheme plaća, već će profitirati i naši dioničari, naglasio je Reinhard Ortner, financijski direktor Erste Bank. Uprava Banke predložit će na godišnjoj Glavnoj skupštini dioničara odobrenje isplate dividende od 0,50 eura po dionici. Navedeno predstavlja povećanje od 33,3% u odnosu na prošlogodišnju dividendu (EUR 1,50 po dionici, odnosno EUR 0,375 nakon cijepanja dionica u 2004.).

Ortner je nadalje objasnio da temeljem izvrsnih rezultata u 2004., uspješne implementacije grupnih projekata kao i izvrsnog pozicioniranja kao banke za poslovanje s građanstvom na jedinom europskom rastućem tržištu, možemo biti potpuno sigurni da ćemo i ostvariti naše ciljeve zacrtane za 2006. godinu. Naša predviđanja za 2006. su postizanje neto dobiti Grupe između EUR 720 mil i EUR 750 mil te zarade po dionici u rasponu od EUR 2,98 do EUR 3,11. Time se postiže ROE od najmanje 18%, dok omjer troškova i prihoda ne bi smio biti veći od 61% u 2006. Prilikom prezentacije rezultata poslovanja za prvo tromjesečje 2005. godine objavit ćemo i detaljniji pregled poslovnih rezultata za 2004. godinu te ćemo objasniti ciljeve grupe u pogledu neto dobiti za 2005., koja bi, temeljeno na snažnim rezultatima ostvarenim u 2004. godini, trebala iznositi najmanje EUR 600 mil.

"Nakon što smo od 1997. sustavno i vrlo uspješno radili na proširenju našeg domaćeg tržišta, u nadolazećem razdoblju koncentrirat ćemo se na proširenje našeg regionalnog fokusa. Cilj nam je postići rast u srednjoj Europi na onim tržištima koja se uklapaju u našu već postojeću mrežu poslovnica i koja su u mogućnosti ponuditi svojim klijentima stvarnu dodatnu vrijednost", pojasnio je Andreas Treichl, ističući buduće planove Erste Bank.

Croatiabiz