Info servis

Yugo okušat će se ponovno na američkom tržištu

Američki poduzetnik koji je uvezao gotovo 150.000 automobila srbijanske proizvodnje 'Yugo' u Sjedinjene Države ponovno je zainteresiran na obnavljanje poslovne suradnje koja je ga je već jednom gurnula u stečaj, doznaje se u beogradskom tisku.

Tvrtka Yugo America propala je 1989., dvije godine nakon što je prvi kontingent jeftinih, malih automobila slabe pouzdanosti stigao na američko tržište. Zastava, koja je Yugo u SAD-u prodavala po cijeni od približno 4.500 američkih dolara, također je završila s gubicima od tog 'posla stoljeća', no tvrdi da je stekla 'korisna iskustva u proizvodnji modernih automobila'.

Osnivač tvrtke Yugo America, Malcolm Bricklin, već je potpisao pismo namjere sa Zastavom, piše beogradski Blic. Po riječima predsjednika Uprave Zastave, Milorada Savičevića, kako pišu te novine, pregovore će započeti u listopadu, nakon što Bricklin dovrši neka istraživanja tržišta.

"Znam da mislite 'komu treba iznova započinjanje toga?'. To sam isto i ja pomislio na početku," izjavio je Bricklin za Automotive News. Ovoga puta automobili će biti kvalitetniji, premda i skuplji, kazao je. Izvješća govore da će se njegova nova tvrtka, sa sjedištem na području New Yorka, no zasad bez središnjeg ureda, zvati Zastava Motor Works USA, ili skraćeno "ZMW". "To će izludjeti one koji voze BMW', kazao je Bricklin.

Hina