Info servis

OTP banka o preuzimanju Nove banke: cilj je stvoriti i povećati vrijednost

Nakon ulaska na slovačko, bugarsko i rumunjsko tržište, mađarska Državna štedionica i trgovačka banka d.d. (OTP banka) dolazi na hrvatsko tržište preuzimanjem banke u privatnom vlasništvu. Naime, najveća mađarska banka 24. studenog 2004. podnijela je Novoj banci d.d. (Nova banka) sa sjedištem u Zadru obveznu ponudu za otkup paketa dionica od 95,59%.

Prodavači hrvatske banke ponudu OTP banke ocijenili su najboljom: temelji za pozitivne ocjene bili su realna kupovna cijena, ponuda koja je sadržavala sve važne transakcijske uvjete, odnosno nacrt ugovora o kupoprodaji dionica. Kupovna cijena od 236 milijuna eura temelji se na sadašnjoj i potencijalnoj poslovnoj vrijednosti hrvatske banke, kao i na očekivanim pozitivnim izgledima rasta hrvatskog financijskog tržišta.

Ugovor o kupoprodaji dionica predstavnici prodavača i kupaca potpisali su 7. prosinca 2004. Nakon toga je OTP banka, između 9. i 17. prosinca 2004., temeljem odredaba ugovora podnijela zahtjev za odobrenje Državnoj ustanovi za nadzor financijskih institucija, Uredu za gospodarsko nadmetanje te Hrvatskoj narodnoj banci.

Nakon primitka odobrenja mađarskih vlasti, dozvola koju je 9. veljače 2005. izdala Hrvatska narodna banka, odnosi se na 93,63%-ni paket dionica Nove banke, koji će neposredno od prodavača prijeći u vlasništvo OTP banke. Preostali udio od 1,96% steći će se sukladno usuglašavanju s menadžmentom i ugovoru o kupoprodaji dionica, a za ovo stjecanje vlasništva, prema hrvatskim propisima, više nije potrebno prethodno odobrenje Hrvatske narodne banke.

Zaključivanje kupoprodajne transakcije sedme najveće banke na hrvatskom bankarskom tržištu započelo je 8. ožujka 2005., kada su predstavnici kupca i prodavača potpisali Sporazum o prijenosu dionica, a na današnji dan, 10. ožujka 2005. zaključuje se transferom dionica te podmirenjem kupovne cijene.Predsjednik i generalni direktor OTP banke dr. Sándor Csányi zahvalio je na korektnim pregovorima. Rekao je kako OTP banka u ostvarivanju svoje dosljedne strategije akvizicije inozemnih banaka prostor Srednje i Istočne Europe smatra najvažnijim područjem za ulaganja.

Kao najveća na bankarskom tržištu na kojoj posluje blizu 40 banaka, OTP banka je i u zaoštrenom konkurentnom okruženju očuvala svoju vodeću poziciju, a rezultate i tržišnu vrijednost tijekom godina višestruko je povećala. U Mađarskoj raspolaže s 427 poslovnica, primjenjuje informatičko-tehnološki sustav na međunarodnoj razini, a njene su elektronske bankarske usluge priznate i na europskoj razini. OTP banka je, prepoznavši i primjenjujući trendove financijskog posredovanja u razvijenom svijetu, stvorila mogućnost za diversifikaciju portfelja time da je utemeljila, odnosno otkupila tvrtke koje posluju u raznim segmentima financijskih usluga. Tako danas najveća financijska grupa u Mađarskoj obuhvaća tvrtku za upravljanje fondovima, osiguravajuće društvo, tvrtku za financiranje kupoprodaje automobila, mirovinski fond, tvrtku za lizing te tvrtku za posredovanje u kupoprodaji nekretnina, a svaka od njih je u svom području vodeća na tržištu.

OTP banka dosljedno ostvaruje svoju strategiju akvizicije inozemnih banaka čime je postala vlasnikom banke srednje veličine u Slovačkoj, najveće banke za građane u Bugarskoj te male banke u Rumunjskoj. OTP bankarska grupa raspolaže s ukupno 827 poslovnica, 1.853 bankomata i 22.685 POS terminala, a oko 17 tisuća zaposlenika na usluzi je više tisuća tvrtki, samouprava, kao i više milijuna fizičkih osoba.

Nakon zaključivanja transakcije OTP banka će se, u suradnji s rukovodstvom i suradnicima Nove banke, usmjeriti na povećanje intenziteta poslovne aktivnosti i na potrebne razvojne projekte koji će to poticati. Prema planovima, proširenje mreže i razvijanje infrastrukture moći će se ostvariti iz vlastitih resursa Nove banke, a sljedećih godina vjerojatno neće biti potrebno povećanje kapitala. Kao član OTP bankarske grupe Nova banka koncentrirat će se podjednako na građane i poslovne subjekte. Sukladno srednjoročnoj strategiji u odnosu na Novu banku, OTP banka će se zauzeti za razvoj proizvoda i usluga. Najveća mađarska banka tijekom svog djelovanja u Hrvatskoj posebnu će pozornost posvetiti financiranju projekata. OTP banka će kao vlasnik, slično svojim ranijim akvizicijama, i kod Nove banke staviti veliki naglasak na stvaranje i povećanje vrijednosti, kao i na to da Nova banka još aktivnije pridonosi razvoju hrvatskog gospodarstva. OTP banka, slično kao i u ostalim državama u kojima posluje, i u Hrvatskoj planira osnovati značajnu financijsku grupu čiji će se rad proširiti na sektor osiguranja, upravljanje fondovima i tržište ostalih usluga vezanih uz ulaganje, a planira se i pokretanje pružanja usluga lizinga i hipotekarskog kreditiranja.

"U ime vlasnika Nove banke mogu reći kako smo učinili sve da bi uravnoteženo poslovanje banke stvorilo odgovarajući temelj novim vlasnicima za daljnji razvoj. OTP banka je međunarodno priznat, kreditno jak strateški ulagač koji uvođenjem modernih bankarskih proizvoda za građane i poslovne subjekte može potaknuti proširenje suvremenih načina korištenja bankarskih usluga. Ulazak OTP banke u Hrvatsku pridonijet će razvoju hrvatskog financijskog sektora u godinama koje prethode ulasku zemlje u Europsku uniju", izjavio je Hans van Griethuysen, predstavnik prodavača.

"Moje stručno uvjerenje je da će prisutnost OTP banke kao vlasnika u Hrvatskoj, slično kao u Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj, donijeti znatnu dodatnu vrijednost gospodarskim partnerima, fizičkim osobama, tvrtkama i poduzećima koji tu djeluju, te da će ujedno pridonijeti jačanju gospodarsko-trgovinskih odnosa i suradnje između Hrvatske i Mađarske. OTP banka je platila korektnu cijenu za Novu banku. Cijena je određena u eurima, na tragu temeljitih analiza i modelskih izračuna. Kupovna cijena odražava sadašnju i potencijalnu poslovnu vrijednost hrvatske banke, kao i očekivane pozitivne izglede rasta hrvatskog financijskog tržišta" - rekao je dr. Sándor Csányi, predsjednik i generalni direktor OTP banke.

Croatiabiz