Info servis

Europske dionice pod pritiskom visokih cijena nafte

Pod pritiskom visokih cijena nafte od gotovo 55 dolara po barelu na američkom tržištu, europske dionice u srijedu su zabilježile gubitke.

Londonski Ftse spustio se do podneva 0,15 posto, na 5.003 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,53 posto, an 4.373 boda.

"Sada smo blizu najviših razina na tržištu u zadnjih 33-34 mjeseci ali imamo i visoke cijene nafte i drugih sirovina koje će imati određenog utjecaja na dobiti kompanija, izuzev naftnih kojima će ići vrlo dobro", ukratko je ocijenila situaciju na tržištu Karen Olney, analitičarka Dresdner Kleinnwort Wassersteina.

Cijene nafte drže se čvrsto nadomak 55 dolara po barelu, blizu rekordno visokih razina zabilježenih u listopadu prošle godine, budući su hladno vrijeme u SAD-u i slabi dolar ponovno privukli špekulatore na energetska tržišta.

Na strani gubitnika bile su dionice francuske banke Credit Agricole po objavi rezultata poslovanja za četvrto tromjesečje koji su razočarali analitičare. Oslabile su pritom četiri posto.

Među kompanijama koje su danas također objavile poslovne rezultate isticala se hotelska grupa Accor, čije su dionice ojačale 4,3 posto nakon što je objavila 13,2-postotni rast zarade u prošloj godini, nadmašivši očekivanja tržišta. Ojačale su i dionice Adidas-Salomona, proizvođača sportske opreme i odjeće, nekih 6,2 posto po objavi povećanja svoje godišnje dividende za 30 posto i najavi otkupa do 10 posto vlastitih dionica.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,67 posto, na 11.966 bodova, najvišu razinu na zatvaranju u zadnjih 11 mjeseci.



Hina