Info servis

Uoči otvaranja CEBIT-a predstavljeni novi proizvodi i partnerstva

Uoči sutrašnjeg otvaranja najvećeg sajma informatičke i telekomunkacijske industrije CeBIT 2005 u Hannoveru kompanija Siemens je u prostorima toga sajma danas predstavila novih pet modela mobilnih i šest modela fiksnih telefona, a DT-ov T-Systems i Microsoft su potpisali ugovor o globalnom strateškom partnerstvu u pružanju usluga i izradi poslovnih rješenja za srednja poduzeća.

Potpisivanjem tog ugovora, kako je na predstavljanju kazao član Uprave DT-a Konrad Reiss, na ovogodišnjem je CeBIT-u počela posebna kampanja T-Systemsa kojom tijekom ove godine želi povećati svoj tržišni udjel medu srednjim tvrtkama odnosno poslovnim korisnicima.

T-System se unutar DT-a bavi pružanjem informatičkih i telekom usluga za poslovne korisnike, koje u svijetu koristi više od 60 multinacionalnih kompanija i javnih institucija te oko 160 tisuća malih i srednjih tvrtki. Prošle su godine ostvarili 10,5 milijardi eura ukupnih prihoda, dok im je dobit sa negativnih 83 milijuna eura u 2003. porasla na isto toliko pozitivnih milijuna eura u 2004.

Iako ta formacija DT-a još ne posluje u Hrvatskoj Reiss je naglasio da o tome ozbiljno razmišljaju, kao i da ove godine planiraju širenje u Mađarsku.

Siemens je osim novih modela telefona, medu kojima je i jedan UMTS, predstavio i nove verzije starijih, kao i aplikacije za digitalne uredaje u domaćinstvu. U ovoj godini, kako se čulo, Siemens očekuje da se njegovo poslovanje s mobilnim telefonima popravi, budući su u lanjskom trećem tromjesečju u tom segmentu zabilježili gubitak od 143 milijuna eura.

Iako se danas izložbeni prostori CeBIT-a još uređuju za sutrašnje otvaranje sajma, koji se održava do 16. ožujka, na sajmu i u samom Hannnoveru već je velika gužva. Organizator, tvrtka Deutsche Messe AG, očekuju ove godine više od lanjskih 500 tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta.

Za praćenje sajma najavilo se i oko dvije tisuće novinara iz svijeta, te više od 800 stručnih predavača koji će na više od 300 konferencija i foruma govoriti o aktualnostima u svjetskoj ICT industriji.

Hina