Info servis

Dubrovnik: predstavljen program kreditiranja pripreme sezone

Za potrebe turizma Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) dosad je ukupno odobrila oko četiri milijarde kuna, od čega se 1,6 milijardi kuna odnosi na Dubrovačko-neretvansku županiju iz koje je 1186 zahtjeva za kredite, kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev danas u Dubrovniku.

To znači da je za najjužniju hrvatsku županiju odobreno više od jedne trećine svih plasmana u turizmu, od čega polovicu tog iznosa (oko 820 milijuna kuna) koristi gospodarstvo Grada Dubrovnika, kazao je Kovačev najavljujući osnivanje Ureda HBOR-a u Dubrovniku do konca 2005. godine.

HBOR je predstavio novi program kreditiranja pripreme turističke sezone 2005., odnosno osiguranja obrtnih sredstava. Riječ je o kreditima koji se odobravaju uz kamatnu stopu stopu od dva do šest posto, namijenjenim isključivo za nabavu hrvatskih proizvoda od hrvatskih dobavljača, istaknuo je Kovačev.

Krajnji korisnici kredita mogu biti trgovačka društva ili obrtnici registrirani u Hrvatskoj koji se bave turističkom djelatnošću. Ulaganja uključuju nabavu svih potrebnih roba za kvalitetno pružanje usluga turistima (hrane, pića, sitnog inventara i sl.).

Iznos kredita nije ograničen, a ovisi o konkretnom planu neophodnih ulaganja u obrtna sredstva za pripremu sezone, ocjeni zahtjeva poslovne banke, kreditnoj sposobnosti banke i krajnjeg korisnika kredita. Zahtjevi krajnjih korisnika kredita, koji su manji od 100.000 kuna u pravilu se neće razmatrati u okviru ovog programa kreditiranja.

Krediti se ugovaraju u kunama, a krajnji rok korištenja kredita je 30. lipnja 2005. Otplata kredita predviđena je u dvije jednake rate koje dospijevaju 15. listopada i 15. studenoga 2005.

HBOR je sa 31. prosincem 2004. prema privremenim podacima, raspolagao kapitalom od 4,5 milijarde kuna, te aktivom od gotovo 12 milijardi kuna, rekao je Kovačev.

Hina