Info servis

Brojni noviteti na Ženevskom salonu automobila

Ženevski salon automobila ponudit će i ove godine značajan broj noviteta, koje će uz ostalu ponudu proizvođači izložiti u sedam paviljona na više od 100 tisuća četvornih metara izložbenog prostora.

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana salon je otvoren za novinare, a sutra se otvara za posjetitelje, a vrata sajma bit će zatvorena 13. ožujka.

Ove godine organizatori obilježavaju 75. godišnjicu međunarodnog autosalona i stogodišnjicu ženevskog salona, čija se prva nacionalna izložba održala 1905.

Od značajnijih noviteta s posebnim interesom očekuje se premijera novog BMW-a serije 3, dok će francuski Peugeot predstaviti model 107 i konceptni automobil Coup? 407 Prologue. Uz ova dva modela, u Ženevi će prvi put biti predstavljen i 206 CC s dizel motorom.

Mercedes će predstaviti novu B - klasu, spotski Tourer čiji su glavni tržišni aduti udobnost, prostranost i novi dizajn u takozvanom "sandwich" konceptu.

Na izložbenom prostoru Fiata, posjetitelji će moći vidjeti svjetsku premijeru nove Crome. Dvije svjetske premijere imat će i Alfa Romeo i s modelima 159 i coupe i Brera, a pažnju posjetitelja zasigurno će privući nova Alfa 147 koja uvodi brojne novosti u mehanici. Lancia će predstaviti model Ypsilon Sport, rezultat suradnje sa poznatim milanskim centrom Stile Zagato.

Japanski Mitsubishi predstavit će koncept Colt coupe-cabriolet, koji bi se kasnije trebao pojaviti i u serijskoj inačici. Druga je novost 2,0-litreni dizelski motor za veliki jednovolumen Grandis, koji će Mitsubishi samo za taj model dobavljati od Volkswagena. Također, dizajner Giugiaro i njegova tvrtka Italdesign predstavit će studiju Nessie na pogon vodikom, koja se temelji na Mitsubishijevoj tehnici.

Citroen će nastupiti s premijerama modela C1, malog gradskog automobila, ali i velike cestovne krstarice, luksuzne poslovne limuzine C6.

Škoda je pripremila novo konceptno vozilo "Yeti", klase SUV. Zasad se ne zna hoće li Yeti ući u serijsku proizvodnju, a eventualni serijski model bio bi ponajprije namijenjen gradskoj vožnji.

Nissan će predstaviti novi pickup Navaru s pogonom na sva četiri kotača, a svjetsku premijeru imat će SUV koncept vozila Zaroot s krilnim vratima

Još jedan ugledni japanski proizvođač, Toyota, imat će svjetsku premijeru AYGO te modela Avensis sa dva nova dizelska motora. Bit će predstavljen i Toyotin F1 bolid, uoči početka nove sezone.

Opel prvi put predstavlja drugu generaciju svog mondenog kompaktnog monovolumena Zafire, a proizvođač malih ekskluzivnih automobila Smart, predstavit će novi model Brabus, kao i Smart forfour pure s dodatnom motornom izvedbom te Brabus Xclusive varijante smart roadstera i roadster coupea.

Središnji događaj Mazde na ovogodišnjem ženevskom salonu bit će predstavljanje nove Mazde MX 5, svjetski poznatog i omiljenog roadstera.

Njemački Volkswagen predstavit će novi Golf Plus, posebnu seriju monovolumena Touareg 6,0 te novu poslovni inačicu Passata, dok će Audijev novitet biti nova sportska izvedba modela A3 "sportback".

Noviteti General motorsa u Ženevi bit će Cadillac BLS Show Vehicle, novi Chevrolet Matiz koji preuzima ime Spark, Saab 9-3 SportCombi, Opel Astra OPC, "sportaš" Corvette Z06 te terenac Hummer H3.

Hina