Info servis

Poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u 2004. godini - Nastavak uspješnoga poslovanja

U ponedjeljak, 28. veljače 2005., u Ericssonu Nikoli Tesli održana je konferencija za novinare na kojoj su javnosti prezentirani poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle za 2004.i očekivanja u 2005. godini.

Konferenciju za novinare otvorila je i vodila Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, predstavila je poslovne rezultate korporacije naglasivši da je Ericsson u 2004. godini učvrstio svoju poziciju vodećega globalnog isporučitelja suvremenih komunikacijskih sustava, usluga i rješenja.

Vezano uz rezultate Ericssona Nikole Tesle u 2004. godini, istaknula je da je kompanija u svojoj 55. godini poslovanja ostvarila niz pozitivnih rezultata. Ocijenila je da je godina bila izvrsna kada je riječ o knjiženim narudžbama i prodaji uz solidnu dobit prije oporezivanja. Predsjednica kompanije istaknula je i ključna događanja u 2004. godini, osvrnuvši se na posjet Carla Henrica Svanberga, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson, proslavu 55-godišnjice uspješnoga rada kompanije te niz nagrada i priznanja koje je kompanija dobila u protekloj godini.

Govorila je i o poslovnim očekivanjima u 2005. godini najavivši daljnje prilagođavanje novim tržišnim uvjetima te razdoblje novih poslovnih prilika za kompanijin poslovni rast. Na temelju dobrih poslovnih rezultata Nadzorni odbor kompanije podržao je i odobrio preporuku Uprave te uputio Glavnoj skupštini Dioničkog društva na razmatranje i odluku prijedlog o isplati dividende u iznosu od 18 kuna po dionici i smanjenju temeljnog kapitala društva u iznosu od 100 kuna po dionici.

Maria Radtke, direktorica financija Ericssona Nikole Tesle, prezentirala je financijske rezultate Ericssona Nikole Tesle naglasivši da su svi ključni pokazatelji poslovanja bolji od planiranih. Knjižene narudžbe porasle su 45%, prihod od prodaje 11%, a neto dobit je u porastu od 20%. Pozitivni novčani tok iz operativnih aktivnosti iznosi 141 milijun kuna. Ugovoreni poslovi na tržištu ZND-a u 2004. godini bili su vrijedni 100 milijuna dolara, a tržišta Bosne i Hercegovine te Crne Gore u 2004. također bilježe uzlazne rezultate, uz porast knjiženih narudžbi za 42% i neto prodaje za 12% u odnosu na godinu prije.

U Hrvatskoj, kontinuirano traje uspješna suradnja Ericssona Nikole Tesle s VIPnetom, na strateškome partnerstvu u uvođenju novih tehnologija (EDGE i UMTS). U ovome području poslovanja su u 2004. godini postignuti 30% veći rezultati prodaje od planiranih. S T-HT-om, Ericsson Nikola Tesla nastavlja tradicionalno dobru suradnju, a 2004. godinu je obilježila suradnja u modernizaciji fiksne mreže, uvođenju novih usluga te uvođenju širokopojasnog pristupa (ADSL).

Hrvoje Benčić, direktor Centra za komunikacijska rješenja i podršku prodaji predstavio je aktivnosti i planove Centra koji je bio veoma uspješan tijekom cijele godine, a to mu je donijelo proširenje odgovornosti za poslove u granicama Ericssonove grupe. O većem obujmu poslovanja Instituta za telekomunikacije tijekom 2004. te zapošljavanju većeg broja novih visoko obrazovanih stručnjaka govorio je Siniša Krajnović, zamjenik direktora Instituta za telekomunikacije.

Croatiabiz