Info servis

Droga i Kolinska kupuju beogradski Grand Prom

Prehrambene industrije Droga iz Portoroža i Kolinska iz Ljubljane, koje će se uskoro udružiti u tvrtku Droga Kolinska, kupnjom 75 posto vlasničkog udjela u beogradskom Grand Promu, lideru na srbijanskom tržištu kave, žele ostvariti strateško partnerstvo i postati vodeći "igrač" u prehrambenoj industriji na području država bivše Jugoslavije.

Za 75-postotni vlasnički udio u Grand Promu te će dvije slovenske tvrtke izdvojiti 52,5 milijuna eura, i to 45,5 milijuna eura u novcu, a sedam milijuna eura u obliku dionica združenog poduzeća.

Kolinska je danas putem Ljubljanske burze objavila priopćenje u kojem potvrđuje da su uprave Droge, Kolinske i Grand Proma postigli dogovor o strateškom partnerstvu, uvjerene da je ono u interesu sve tri tvrtke. Njime će se, kako se navodi, poduprijeti poslovne ambicije Grand Proma za osvajanjem tržišta jugozapadne Europe, a zajednički, sa Drogom i Kolinskom postat će ju najveći igrač u prehrambenoj industriji u državama bivše Jugoslavije, a u proizvodnji i distribuciji pražene kave najveći na Balkanu.

Na strateško partnerstvo Drogu i Kolinsku pozvao je Grand Prom, koji sa trgovačkom markom Grand kava pokriva gotovo 50 posto tržišta kave u Srbiji i Crnoj Gori te oko 20 posto tržišta kave u Bosni i Hercegovini.

Ocjenjuju pak da će zajedno imati gotovo 50 posto prodaje kave na tržištima država bivše Jugoslavije, a strateškim će partnerstvo također osnažiti i distribuciju ostalih svojih proizvoda na potojećim i proširiti se na nova tržišta.

Nadzorni odbori Droge i Kolinske potvrdili su jučer dokumente o udruživanju te dvije tvrtke čime je obavljen zadnji korak prije sazivanja njihovih skupština, 6. travnja, a u slučaju potvrđivanja spajanja od strane dioničara uslijedit će registracija tvrtke koja će poslovati pod nazivom Droga Kolinska.

Hina