Info servis

Visoke cijene nafte pritisnule cijene europskih dionica

Europski burzovni indeksi u četvrtak se nisu značajnije mijenjali unatoč podršci koja je stizala od jačanja dionica osiguravatelja Axe i proizvođača hrane Nestlea, jer je lošem raspoloženju pridonio novi rast cijena nafte.

Londonski Ftse indeks do podneva se gotovo nije mijenjao, na 4.987 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,4 posto, na 4.293 boda.

Dionice francuskog osiguravatelja Axe ojačale su dva posto, nakon što je u 2004. njezina dobit više nego udvostručena te je tvrtka najavila povećanje godišnje dividende za 61 posto, na 0,61 euro po dionici.

"Rezultati su vrlo dobri", kazao je Erwan du Halgouet, analitičar u Oddo Securitiesu. "Operativna dobit je bolja nego se očekivalo.Rezultati su dobri u svim kategorijama".

Obećanje da će otkupiti svoje dionice u vrijednosti milijarde švicarskih franaka i za 11 posto povećati dividendu, podiglo je cijene dionica diva prehrambene industrije Nestlea za 1,8 posto, budući su njegove profitne margine u 2004. poboljšane unatoč blagom smanjenju ukupnih prihoda.

"Same brojke bile su pomalo razočaravajuće, no smanjili su zaduženost, rast margina bio je dobar a program otkupa dionica također je dobra vijest", kazao je jedan trgovac.

Na strani dobitnika bio je britanski BAE Systems, čije su dionice ojačale 2,8 posto zbog objave dobiti u prošloj godini u skladu s očekivanjima tržišta. Ojačale su i dionice njemačke banke HVB, nekih 3,5 posto, zbog vijesti o smanjenju broja radnih mjesta te da će smanjenje troškova imati pozitivne učinke na njezine poslovne rezultate u 2005.

No, cijene nafte ponovno blizu nedavnih rekordnih razina i naznake novog slabljenja dolara, uslijed zabrinutosti oko toga može li dolar održati dvomjesečni oporavak, ograničile su dobitke na europskim tržištima.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,3 posto, na 11.531 bod.

Hina