Info servis

Čović: trenutno nemoguće reći hoće li biti još otkaza u Plivi

Farmaceutski business jedan je od najdinamičnijih na svjetskom tržištu, zbog čega je u ovom trenutku vrlo teško procijeniti hoće li se Pliva naći u situaciji da mora otpustiti još zaposlenika, izjavio je danas predsjednik Uprave Plive Željko Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za novinare povodom potpisivanja ugovora o partnerstvu Plive i kompanije Mayne, Čović je kazao kako su nedavna otpuštanja Plivinih istraživača bila posljedica restrukturiranja kompanije, odnosno promjene strategije poslovanja koje će sada više biti okrenuto generičkim i biotehnološkim, a manje tzv. 'proprietary' (vlastitim) lijekovima.

Istraživači na ovom području su vrlo specijalizirani i teško ih je 'preseliti' na neko drugo radno mjesto, a Pliva je odlučila smanjiti otkrivanje novih lijekova, rekao je Čović te dodao da ta kompanija s oko 300 istraživača još uvijek čini jednu od najvećih istraživačkih institucija u Hrvatskoj.

Osim s promjenom poslovne strategije, Pliva se, kao tvrtka koja posluje širom svijeta, susreće i s dinamičnim promjenama na tom tržištu. Primjerice, kazao je Čović, jučer je objavljeno kako je švicarski Novartis kupio njemački Hexal, što je mjesecima bilo negirano s obje strane. Time su se promijenile pozicije na svjetskom farmaceutskom tržištu i sigurno je da će taj posao za sobom povući i slične poteze konkurencije.

Kako dionice Plive osim na Zagrebačkoj kotiraju i na Londonskoj burzi, uvijek postoji mogućnost da se i ona nađe pred preuzimanjem, no menadžment Plive, ustvrdio je Čović, smatra da tvrtka ima dovoljno vlastitih sposobnosti da generira organski rast i da nema potrebe za spajanjima ili preuzimanjima.

Uz to, poslovanje Plive krajem ove godine značajno će se promijeniti, jer u studenom Pliva gubi rojalitete od licence za prodaju azitromicina na američkom tržištu. To znači da će prihodi u idućoj godini biti smanjeni za oko 120 do 140 milijuna dolara, što se u jednoj godini ne može nadoknaditi niti novim proizvodima niti osvajanjem novih tržišta.

No, taj je rizik već komuniciran i prema investitorima, a bio je i poticaj za restrukturiranje, rekao je Čović koji očekuje da će Pliva ostati financijski stabilna i solidna farmaceutska grupacija.

Hina