Info servis

Rijeka: predstavljen projekt održivog ruralnog razvoja "Regina"

Predstavnici Regionalne razvojne agencije Porina d.o.o. i udruge Eko Liburnia predstavili su danas zajednički projekt REGINA kojim je osmišljeno uvođenje i primjena modela održivog ruralnog razvoja na području Primorsko-goranske županije na osnovi certificiranog "zelenog" poduzetništva.

Svrha projekta su stvaranje i unaprjeđenje modela održivog ruralnog razvoja i razvijanje organske proizvodnje hrane, ekoturizma, sustavnog šumarstva te poticanje korištenja obnovljivih izvora energije.

U sklopu projekta izgrađivat će se sustav savjetodavne poslovne i tehničke potpore koje će djelovati pri poduzetničkim info-točkama u sustavu Regionalne razvojne agencije Porina.

Projekt je financijski poduprlo izaslanstvo Europske unije u Hrvatskoj u sklopu programa CARDS - za lokalni razvoj pograničnih područja.

Kako su na predstavljanju projekta istaknuli Ranko Tadić iz Eko Liburnie i Doris Šošić iz Porina, projektom se želi poticati poduzetništvo među mladima, ženama, povratnicima iz urbanih sredina i nezaposlenima.

Projekt REGINA provodit će se dvije godine, u fazama. Potencijalnim sudionicima najprije će biti predstavljeni elementi projekta, kao i jedinicama lokalne samouprave. Potom slijedi izrada projektne baze podataka s podacima o stanovništvu, razini ekonomskog razvoja, postojećih djelatnosti, klimi, flori i fauni.

Nakon analize svih jedinica lokalne samouprave bit će odabrano njih 15 koje ispunjavaju kriterije za uključivanje u projekt. U odabranim jedinicama bit će organizirane područne i lokalne stručne radionice upoznavanja s poduzetničkim programima i osnovama ekološke proizvodnje hrane, ekoturizma, korištenja obnovljivih izvora energije.

Nakon ispitivanja poduzetničkog potencijala, voditelji projekta odabrat će 75 poduzetnika - korisnika projektnih usluga za koje će biti organizirana studijska putovanja i osigurane savjetodavne usluge u izradi poslovnih planova.

Nakon toga bit će odabrane lokacije za postavljanje info-točaka Regionalne razvojne agencije Porina koje će s probnim radom početi do kraja provedbe Projekta Regina.

Opremu za info-točke sufinancirat će Europska unija, a plaće i troškove djelatnika osigurat će Porin i jedinice lokalne samouprave. Djelatnici info-točaka nastavit će savjetovati odabrane poduzetnike pri ostvarivanju poduzetničkih zajmova i daljnjem kreiranju poslovnih planova.

Hina