Info servis

Osijek: predstavljeni ovogodišnji BiH sajmovi

Hrvatska je, po podacima bosansko-hercegovačke Agencije za unapređivanje stranih ulaganja, na prvom mjestu po ulaganjima u tu zemlju, s dosad uloženih 265 milijuna eura, istaknuto je danas u Osijeku na predstavljanju više gospodarskih sajmova koji će se ove godine održati u BiH.

Hrvatska je istodobno i najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, rečeno je. Ukupna razmjena dviju država lani je iznosila oko 2,5 milijarde dolara, od čega se 1,15 milijardi dolara odnosi na hrvatski izvoz, koji je u odnosu na godinu prije porastao 29,3 posto, dok je uvoz iz BiH iznosio 349 milijuna dolara, što je porast od 50,8 posto u odnosu na 2003.

Predsjednik Uprave tuzlanske tvrtke "Promo International" Vinko Ćurić je kako se na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu "Promo", koji se u Tuzli održava od 26 do 30. travnja, očekuje oko 400 izlagača iz 30 zemalja. Sajam bi trebalo posjetiti oko 25.000 osoba, od čega 60 posto poslovnih ljudi.

Uz 8. Međunarodne poslovne sajmove "Interpos", koji se u listopadu održavaju u Sarajevu, ove će se godine održati i 6. sajam ekonomije "EXPOBIH", namijenjen predstavljanju gospodarskih mogućnosti BiH inozemstvu.

Ćurić je najavio da će slične prezentacije biti održane u tridesetak gradova jugoistočne Europe, s ciljem upoznavanja zainteresiranih poduzeća s ekonomskim aktualnostima u BiH, posebice s mogućnostima nastupa na sajmovima i ulaganja u tu zemlju.

U proteklih 10 godina u BiH je zabilježeno 1,6 milijardi eura stranih ulaganja, najviše u proizvodnju i bankarstvo, od čega samo prošle godine 618 milijuna eura.

Hina