Info servis

MINGRP planira educirati 8.500 poduzetnika

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGRP) planira u ovoj godini nastaviti edukaciju 8.500 tisuća poduzetnika kroz razne projekte tog ministarstva, a samo lani je Ministarstvo provelo 29 projekata za podizanje produktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih tvrtki, najavio je danas državni tajnik MINGRP-a Vladimir Vranković.

Vranković je na skupu Microsoftov dan poslovne produktivnosti, koji je danas okupio stotinjak direktora srednjih i velikih tvrtki, predstavio projekte Ministarstva usmjerene ka povećanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Među 29 projekta su, među ostalim, projekti za branitelje, žene poduzetnike, mlade, za izobrazbu poduzetnika, poduzetnike početnike, pri čemu se samo u ovoj godini planira obučiti 3920 poduzetnika početnika.

Ministarstvo planira iskoristiti dio sredstava iz CARDS-a 2002. za poticanje stvaranja poduzetničkih zona, kazao je Vranković. Napomenuo je da bi uskoro trebao biti gotov i novi Zakon o inovacijskim i tehnološkim parkovima.

Direktor Microsoft Hrvatska Davor Majetić smatra da tehnologija može pomoći tvrtkama da postanu produktivnije i konkurentnije.

Povećanje produktivnosti i konkurentnosti lokalnih tvrtki jedna je od važnih zadaća hrvatskih poslovnih ljudi i tvoraca gospodarskih i drugih strategija razvitka Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji, naglašava Majetić. Dodao je da Microsoft i na ovaj način želi pomoći domaćim poduzetnicima da uhvate korak sa europskim i svjetskim pozitivnim trendovima.

Regionalni direktor tvrtke Deloitte&Touche Žarko Primorac predstavio je hrvatski program unapređenja konkurentnosti primjenom metode 20 ključeva koji će obuhvatiti 50 izvozničkih domaćih tvrtki. Primorac je kazao da su u taj program do sada uključene 23 tvrtke, a na skupu je pozvao predstavnike tvrtki da im se pridruže u tom programu koji sufinancira MINGRP.

Metoda 20 ključeva je međunarodno priznata kao jedan od najuspješnijih postupaka neprekidnog unapređivanja konkurentnosti tvrtki koji se primjenjuje u više od 20 zemalja i više od 500 velikih svjetskih kompanija.

Predsjednik Microsofta za jugoistočnu Europu Goran Radman ocijenio je da je tehnologija, posebice informacijska i komunikacijska, najvažniji čimbenik globalnih poslovnih promjena. Danas se pred tvrtke postavlja samo jedan strateški izbor - efikasnije poslovati od drugih tvrtki na globalnom tržištu ili nastojati biti što originalniji od drugih tvrtki, naglasio je Radman. Smatra da bi tvrtka koja želi danas biti uspješna na tržištu morala biti transparentna, inovativna, s više brige o kupcu, te imati menadžere koji brinu o zadovoljstvu svojih radnika.

Hina