Info servis

Slabljenje europskih dionica u očekivanju Greenspanova govora

Cijene europskih dionica u srijedu su se spustile s najviših razina u zadnja 32 mjeseca, dok su tržišta čekala izjave predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana i procjenjivala nova poslovna izvješća.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio za 0,23 posto, na 5.047 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,6 posto, na 4.376 bodova.

Greenspanov govor pred senatskim odborom za bankarstvo, koji se očekuje tijekom poslijepodneva, plijeni najveću pozornost tržišta koja će pratiti da li je došlo do ikakvih izmjena u Fedovim izjavama da će nastaviti s 'odmjerenim' tempom zaoštravanja monetarne politike.

"Rizici se sa stajališta dionica zacijelo smanjuju", kazao je Rolf Elgeti, strateg u ABN Amro. "Jasno je da je podršku koju su u posljednje dvije godine dobivala tržišta dionica dijelom pružala jeftina i golema likvidnost koju je Fed injektirao u svjetski financijski sustav. Svaka naznaka da bi se likvidnost mogla smanjiti mogla bi i trebala biti loše primljena", dodao je.

Među kompanijama koje su objavile poslovne rezultate našao se BHP Billiton, najveća svjetska rudarska kompanija, čije su dionice ojačale 2,4 posto po objavi da je više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine zbog snažne potražnje. Dobit u visini 2,76 milijardi dolara premašila je očekivanja tržišta.

Oslabile su pak dionice Reutersa, nekih 2,4 posto, nakon što je izvijestio o boljoj od očekivanja dobiti u 2004., ali i najavio troškove restrukturiranja u iznosu 80 milijuna funta, više nego se prvotno planiralo, zbog jednokratnih troškova preseljenja u nova sjedišta u Londonu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,4 posto, na 11.601 bod.

Hina