Info servis

Konferencija o competitive intelligenceu

Sustavno prikupljanje poslovnih podataka i analize informacija o promjenama u okruženju kompanije te njihovom pretvaranju u podlogu za donošenje poslovnih odluka, tema su danas otvorene dvodnevne konferencije Competitive intelligence (CI), u organizaciji tvrtke Infoarena.

Konferencija, na kojoj sudjeluje 200-ak posjetitelja i koja se održava pod nazivom "Competitive Intelligence - CI or not to CI", okupila je domaće i strane stručnjake u CI-u.

Informacije kojima se CI proces bavi mogu biti o konkurenciji i njezinim namjerama, promjenama na tržištu, proizvodima i tehnologijama, te o ekonomskim, regulatornim, političkim i demografskim promjenama koje mogu utjecati na poslovanje kompanije.

Te informacije su javno dostupne, a prikupljaju se iz publiciranih i nepubliciranih izvora legalno i etično, pa CI nije industrijska špijunaža, naglasio je Rainer Michaeli iz međunarodnog Društva CI profesionalaca (SCIP).

Cilj CI-a, rekao je, je prepoznavanje rizika i prilika na tržištu prije nego što su oni očiti drugim sudionicima tržišne utakmice. Također CI povećava kvalitetu strateških i operativnih odluka, a sustavno prikupljanje i analiza informacija pomažu u prepoznavanju prijetnji i mogućnosti za poduzeće i tako ostavljaju dovoljno vremena za akciju.

O stanju CI-a u Hrvatskoj govorio je Darko Ivančević iz istraživačke agencije Hendal, koji je predstavio rezultate istraživanja prakse CI-a u hrvatskim tvrtkama. U tom istraživanju provedenom početkom godine na uzorku od 23 poduzeća, ustanovljeno je da odjele za CI u Hrvatskoj ima 44 posto poduzeća, a u više od dvije trećine poduzeća ti odjeli postoje više od tri godine. Najčeće su, kaže Ivančević, djelatnici CI-a smješteni u odjele marketinga ili korporacijske strategije, a u najvećoj mjeri korisnici njihovih analiza su uprave poduzeća ili izvršni direktori.

Oni od IC odjela, po rezultatima istraživanja, najčešće traže procjenu prilika i prijetnji za poduzeće. Više od dvije trećine ispitanika tvrdi da menadžment redovito koristi informacije CI-a, kaže Ivančević.

Mislav Jurišić, rukovoditelj CI-a u Podravci, smatra da je za razvoj CI-a u Hrvatskoj ključno unapređenje dijaloga između korisnika CI-a i stručnjaka koji se njime bave, jer u protivnom CI odjeli mogu postati sami sebi svrhom, bez ozbiljnijeg utjecaja na poslovne odluke. Copmetitive Intelligence je područuje koje je u nas poznato i pod nazivom Business Intelligence, rekao je Jurišić.

Hina