Info servis

Godišnji porast plasmana banaka 14 posto

Plasmani banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj su u prosincu prošle godine povećani za 2,5 milijardi kuna, što predstavlja nastavak nešto dinamičnijeg rasta započetog u studenom.

Tako su ukupni plasmani banaka na kraju prosinca 2004. dosegnuli 127,3 milijarde kuna, uz godišnji porast od 14 posto, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke.

Najveći je pak doprinos ukupnom rastu plasmana u prosincu dao sektor stanovništva, za razliku od studenog kada je zabilježeno podjednako povećanje plasmana banaka poduzećima i stanovništvu.

U 2004. bilježi se oporavak plasmana poduzećima, no bez obzira na to, napominju analitičari HNB-a, banke i dalje snažnije kreditiraju stanovništvo.

O tome govore podatak da je godišnja stopa rasta plasmana odobrenih stanovništvu u prosincu iznosila 18,7 posto, a poduzećima 9 posto.

Monetarna kretanja u Hrvatskoj u zadnjem mjesecu prošle godine, uz nešto brži rast plasmana, obilježio je i snažan rast inozemne pasive poslovnih banaka.

Tako je u prosincu, po podacima HNB-a, zabilježen apsolutno najveći rast inozemne pasive poslovnih banaka na mjesečnoj razini u cijeloj 2004.

Taj je mjesečni porast iznosio 11 posto, a nominalno je inozemna pasiva banaka povećana za 6 milijardi kuna.

Praksa je banaka da krajem godine pojačano pribavljaju sredstva iz inozemstva, što je prisutno posljednjih nekoliko godina, navode iz HNB-a. Banke time nastoje zauzeti što bolje pozicije za početak nove poslovne godine.

Hina