Info servis

Agencija i T-HT o interkonekcijskoj ponudi i novim tarifama

Hrvatska agencija za telekomunikacije zatražila je i početkom veljače zaprimila standardnu ponudu T-Hrvatskog telekoma (T-HT) za pristup njihovoj infrastrukturi i međupovezivanju (interkonekciji) operetera, na koju će u zakonskom roku od 30 dana od zaprimanja Vijeće Agencije dati ili suglasnost ili će pak od T-HT-a zatražiti promjene te ponude ako utvrde da nije prihvatljiva.

Doznaje se to iz Agencije, iz koje dodaju da im je tu ponudu T-HT na zahtjev dostavio 8. veljače.

Ta je ponuda T-HT-a važna za komercijalni početak rada dva nova operatera fiksne telefonije (Optima Telekom i Portus) te mobilne telefonije (Tele2), a koji su prošle godine dobili dozvole odnosno koncesiju za obavljanje tih usluga.

Iz T-HT su pak potvrdili da su na zahtjev Agenciji dostavili svoju interkonekcijsku ponudu u roku u kojem su to bili zatraženi učiniti. Napominju da su tu ponudu na odobrenje Agenciji dostavili još u "zadnjem kvartalu 2004." te dodaju kako vjeruju da će im uskoro biti i odobrena.

Novim će pak operaterima, kako navode, ponudu za interkonekciju dostaviti kada Agencija izda svoje odobrenje za to.

Dodaju i da je T-HT u pregovorima s druga dva fiksna operatora te da se ti pregovori odvijaju "u okviru dobre poslovne prakse".

Na upit je li T-HT dostavio zahtjev Vijeću Agencije za odobrenje novih tarifnih paketa s manjom obračunskom jedinicom od jedne minute iz Agencije su odgovorili da im je T-HT dostavio zahtjev za pribavljanje prethodne suglasnosti na tarifne opcije uz primjenu obračunske jedinice u trajanju od 15 sekundi.

Kako je u međuvremenu na snagu stupio novi Pravilnik o telekomunikacijskim uslugama (s početkom ove godine), po kojem T-HT Agenciji, kako navode, mora najkasnije do 1. ožujka ove godine podnijeti zahtjev za davanje suglasnosti na dodatni tarifni sustav s obračunskom jedinicom u trajanju od 1 sekunde, T-HT je obavijestio Agenciju da odustaje od zahtjeva za odobrenje tarifne opcije za nacionalne pozive u nepokretnoj mreži koja se temelji na primjeni obračunske jedinice u trajanju od 15 sekundi.

Iz Agencije dodaju da će T-HT-u suglasnost na dodatni tarifni sustav s obračunskom jedinicom od 1 sekunde dati u roku od 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva, ako su ispunjeni zakonski propisani uvjeti.

U vezi toga iz T-HT-a su kratko poručili da će, kao i uvijek do sada, poštivati zakon i dostaviti Agenciji svoj prijedlog novih paketa u zakonski predviđenom roku.

Hina