Info servis

Cityexpress: nastavlja se monopol HP-a

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o pošti monopol Hrvatske pošte (HP) se širi, čime se onemogućava daljnji rad hrvatskih kurirskih i dostavnih tvrtki, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave CityExpress-a Boris Vidić.

Zakonskim izmjenama poslovanje će se omogućiti jedino tvrtkama koje će imati najmanje tri puta više cijene od HP-a, a to su isključivo međunarodne i kurirske dostavne tvrtke kojima je fokus poslovanja na međunarodnoj dostavi. Na taj će se način, drži Vidić, uništiti rad domaćih kurirskih i dostavnih tvrtki, budući su one jedine koje se bave distribucijom i dostavom na području Hrvatske.

Ukoliko dođe do izmjene i dopune zakona, kazao je Vidić, tvrtka CityExpress bit će prisiljena otpusti 600 od ukupno 650 zaposlenika.

CityExpress se, tvrdi Vidić, suprotno tvrdnjama HP-a i Ministarstva ne bavi obavljanjem univerzalnih poštanskih usluga već prijenosom poslovne dokumentacije. Zadnjih nekoliko godina rad tvrtke je više puta nadziran od strane gospodarske inspekcije Državnog inspektorata, ali nikada nije nađena bilo kakva nepravilnost ili dokaz o kršenju bilo kakve zakonske odredbe.

Vidić ističe kako bi Ministarstvo u rješavanju zakonskih okvira rada kurirskih i dostavnih tvrtki trebalo biti neutralno i objektivno, no drži da je "očito da postoji sprega Ministarstva, Uprave i sindikata HP-a", potkrepljujući to tvrdnjom da je "izmjene i dopune zakona radila pravna služba HP-a".

Takav stav Ministarstva, kazao je, dovodi u neravnopravan položaj kurirske i dostavne tvrtke koje posluju isključivo na domaćem tržištu.

U 2003. godini CityExpress je ostvario 27 milijuna kuna prometa, što je 1,8 posto ukupnog prometa HP-a koji je iznosio 1,5 milijardi kuna, kazao je Vidić. Pretpostavlja kako je problem vjerojatno u tome što je HP Express ostvario 25 milijuna kuna prometa.

U CityExpressu napominju kako su napadi na njih započeli početkom 2000. godine kada su i javna poduzeća počela raspisivati javne natječaje za prijenos dokumenata na kojima su uglavnom oni dobivali posao, a ne HP.

Ponovili su kako će protiv državnog tajnika za poštu i telekomunikacije Dražena Brelgeca podnijeti tužbe za klevetu i zloupotrebu položaja i zahtjev za naknadu štete u iznosu 10 milijuna kuna zbog poslovnih gubitka.

Hina