Info servis

Na kraju 2004. aktivno 44,8 posto registriranih poslovnih subjekata

Na kraju prošle godine u Hrvatskoj su bila registrirana ukupno 215.682 poslovna subjekata, od čega je aktivno bilo njih 96.589 ili 44,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Razlika između registriranih i aktivnih pravnih osoba najmanja je kod trgovačkih društava, jer se radi o subjektima koji su dobrim dijelom usklađeni prema Zakonu o trgovačkim društvima ili o onima koji su novoosnovani u skladu s tim propisom. Od 88.867 registrirana trgovačka društva, aktivno je na kraju prošle godine njih gotovo 72,5 tisuća ili 81,6 posto.

No, od 83.274 registriranih poduzeća i zadruga aktivno je bilo njih svega 17,2 posto. Ta se razlika, pojašnjavaju u Zavodu, uglavnom odnosi na subjekte koji nisu podnijeli zahtjev za usklađenje sa spomenutim zakonom pa će nakon okončanja tog postupka biti izbrisani iz registra. Najveći broj aktivnih subjekata u ovoj skupini, njih oko 14 tisuća, postupkom usklađenja prijeći će u status trgovačkog društva.

Od 43.541 registrirane ustanove, tijela, udruge i organizacije, aktivno je na kraju prošle godine bilo njih tek 9.785 ili 22,5 posto.

Podaci o strukturi poslovnih subjekata prema djelatnostima pokazuju da više od tri četvrtine registriranih, ali i aktivnih subjekata otpada na četiri područja djelatnosti.

Na prvom je mjestu trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo s udjelom registriranih od 39,8 posto i aktivnih 37,3 posto.

U prerađivačkoj industriji ima 9,6 posto od ukupno registriranih subjekata, a udio u aktivnima je 12,6 posto. Poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge ima udio registriranih od 11,3 posto i aktivnih od 15,8 posto, a ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti imaju udio registriranih subjekata 17,7 posto, a aktivnih 8,2 posto.

Struktura aktivnih pravnih osoba prema oblicima vlasništva ukazuje da je privatno vlasništvo najčešći oblik u kojem se nalazi 85,4 posto subjekata, dok je njih 1,2 posto u državnom vlasništvu. U mješovitom vlasništvu je 2,2 posto subjekata; u zadružnom svega 1,1 posto subjekata, a za 10,6 posto pravnih osoba vlasništvo se ne prati.

Podaci s kraja 2004. godine o teritorijalnoj raspoređenosti poslovnih subjekata, pak, pokazuju da je nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata ima sjedište u Gradu Zagrebu, dok je udio Zagreba za subjekte obrta i slobodnih profesija bitno manji i iznosi 21,1 posto.

Splitsko-dalmatinska županija na drugom je mjestu po broju registriranih pravnih i fizičkih osoba s udjelima 12,5 posto, odnosno 10,9 posto. Još tri županije imaju više od 5 posto udjela registriranih pravnih osoba - Primorsko-goranska (8,4 posto), Istarska (7,3 posto) i Zagrebačka (6,2 posto).

Hina