Info servis

Sa zatvorene sjednice Vlade

Hrvatska Vlada danas je na zatvorenom dijelu sjednice utvrdila prijedlog Odluke o podjeli Hrvatske na vojna područja koju će donijeti predsjednik Republike, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Ustrojavaju se četiri korpusa kopnene vojske sa zapovjedništvom u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu te zapovjedništvo kopnene vojske u Karlovcu, zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice u Splitu i zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zagrebu.

Vlada je utvrdila prijedlog Odluke o veličini, sustavu i mobilizacijskom razvoju hrvatskih Oružanih snaga. Oružane snage imat će 21.000 djelatnih vojnih osoba, 4.000 državnih službenika i namještenika, 8.000 ročnika te 109.000 pričuvnika (od čega 32.360 u prvom stupnju spremnosti i 76.640 u drugom stupnju spremnosti).

Vlada je prihvatila Izvješće o provedbenom planu otklanjanja prepreka ulaganjima (tzv. FIAS studija) i zaključila da se taj provedbeni plan dobro provodi, ali je naglašena važnost da ministarstva moraju poštivati rokove.

Hrvatska Vlada i FIAS (Foreign Investment Advisory Service), zajednička služba Međunarodne financijske korporacije i Svjetske banke, u zajedničkoj su studiji analizirali službene procedure kroz koje prosječni ulagač (strani ili domaći) mora proći pri otvaranju poduzeća i pokretanju poslovne aktivnosti. Studija daje preporuke koje bi trebale olakšati provođenje institucionalnih reformi i reformi pravnog sustava te olakšati nastojanja ka poboljšanju i pojednostavljenju administrativnih procedura.

Vlada je prošle godine obvezala sva tijela državne uprave (Odluka o mjerama u postupku usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s acquis communautaireom) da od 1. prosinca 2001. sve nacrte ili prijedloge propisa moraju usklađivati s acquis communautaireom te da tu usklađenost mora potvrditi Ministarstvo za europske integracije.

Do sada je Ministarstvo za europske integracije zaprimio 258 takvih zahtjeva potvrđivanjem usklađenosti zakonskih nacrta ili prijedloga što je na Vladi ocijenjeno kao zadovoljavajuće, ali je u raspravi naglašeno kako je nužno da se ministarstva u tom postupku pridržavaju zadanih rokova.

Vlada je privremeno ukinula carinske stope za uvoz jabuka, na pojedine vrste eteričnih ulja koja se ne proizvode u Hrvatskoj i to bergamota, limuna, limete, geranije, jasmina, metvice i vetivera, određenih vrsta konzerviranog voća i orašastih plodova.

Vlada je dala suglasnost Hrvatskim autocestama na visinu cestarine i sustav naplate cestarine za autocestu Bregana-Zagreb. Cestarinu će plaćati vozila koja prometuju iz ili u Republiku Sloveniju, a naplatne kućice će biti oko 700 metara udaljene od graničnog prijelaza. Nove cestarine počet će se naplaćivati s 1. srpnjem 2002.

Cestarina iznosi: za I. skupinu 5 kuna, za II. skupinu 7 kuna, za III. skupinu 10 kuna i za IV. skupinu 20 kuna.

Vlada je dala suglasnost za provođenje zajedničke američko-hrvatske vojne vježbe (svibanj 2002.) na području zrakoplovne baze Pula.

Vlada je uputila na potvrđivanje u Hrvatski sabor Ugovor o jamstvu između Hrvatske i Europske investicijske banke, namijenjen financiranju dionice Vukova Gorica-Vrbovsko, na autocesti Rijeka-Zagreb. Vrijednost projekta je procijenjena na 180 milijuna eura, a dogovoreno je da će ga zajednički financirati Europska banka za obnovu i razvoj (50 posto iznosa) i Europska investicijska banka (50 posto iznosa). Investitor projekta Autocesta Rijeka-Zagreb je s Europskom bankom za obnovu i razvoj već ugovorio kredit do 90 milijuna eura.

Vlada je prihvatila Izvješće o pregovorima za sklapanje Sporazuma između Hrvatske i Slovačke o izmirenju potraživanja i obveza nastalih na temelju klirinškog sustava plaćanja te je prihvatila tekst usuglašenog Sporazuma i ovlastila ministra financija da ga potpiše. Dug u iznosu od 1.458.743,29 klirinških dolara bit će podmiren iznosom od 1.239.931,80 USD u tri rate.



Hina