Info servis

Šest naftnih tvrtki zainteresirano za sarajevski "Energopetrol"

Šest tvrtki, među kojima je i hrvatska INA, izrazilo je zanimanje za uspostavu strateškog partnerstva sa sarajevskim "Energopetrolom", priopćila je u utorak Agencija za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine.

Uz INU, na javni poziv za iskazivanje interesa za partnerstvo i ulaganje u "Energopetrol" ponude su poslali i Petrol iz Ljubljane, bugarski Prista Oil, OMV Adriatik iz Kopra, mađarski MOL, S&A Capital iz Velike Britanije te Euro Inženjering iz Tuzle.

Posebno povjerenstvo zaduženo za odabir strateškog partnera "Energopetrolu" do 10. veljače analizirat će dostavljena pisma namjere i nakon toga odlučiti kojoj će tvrtki uputiti formalni poziv za dostavljanje ponude.

Pozivi za dostavu ponuda za ulaganje i stjecanje vlasništva u "Energopetrolu" trebali bi biti upućeni 15. veljače.

"Energopetrol" je prije rata bio najveći distributer naftnih derivata na području BiH, s vrlo razvijenom mrežom benzinskih crpki i terminala za skladištenje tekućih goriva.

Zbog loše poslovne politike ta je tvrtka proteklih godina zapala u ozbiljne financijske poteškoće, a prijeti joj i ovrha zbog nevraćanja višemilijunskog zajma kod HVB banke.

Vlada Federacije BiH potkraj prošle godine je odlučila da "Energopetrol" neće odmah ponuditi na prodaju nego će potražiti strateškog partnera koji bi ulaganjima pomogao stabiliziranju te tvrtke.

Hina