Info servis

Stabilna gospodarska klima u EU; blago poboljšanje u eurozoni

Pokazatelj gospodarskog raspoloženja za Europsku uniju nije se mijenjao u razdoblju od prosinca prošle i siječnja ove godine, dok je u eurozoni blago poboljšan, pokazuju u ponedjeljak objavljeni najnoviji podaci Europske unije.

On sada za EU stoji na 103,2 boda, a za eurozonu na 100,6 bodova prema 100,2 zabilježena u mjesecu ranije. U oba područja pokazatelj je pogoršan u zadnja dva mjeseca prošle godine.

Mjesečni pokazatelj gospodarskog raspoloženja odražava ukupne gospodarske aktivnosti u EU. On kombinira procjene i očekivanja koja se dobivaju istraživanjima provedenim među potrošačima i poduzetnicima. Na razini zemalja slika se uvelike razlikuje. Posebice je važno napomenuti poboljšanja gospodarske klime u Poljskoj i Švedskoj prema njezinom naglom pogoršanju u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

U zasebnom izvješću objavljen je u ponedjeljak i pokazatelj poslovne klime u eurozoni, koji je u ovogodišnjem siječnju zabilježio smanjenje za blagih 0,04 bodova. Usporedbe radi, u mjesecu ranije zabilježeno je njegovo blago povećanje. On sada stoji na 0,40 bodova, nešto iznad razine u studenome.

Hina