Info servis

Ponovno otkazana dražba za PPK Valpovo; dodatni rok radnicima

Javna dražba za prodaju 44,01 posto dionica PPK Valpova iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) na Zagrebačkoj burzi, koja je bila najavljena za danas, otkazana je kako bi se radnicima omogućio dodatni rok za prikupljanje sredstava za otkup tih dionica, a nova dražba trebala bi se održati tijekom veljače, saznaje se danas u HFP-u.

I zadnja dražba za dionice PPK Valpova, koja se na Zagrebačkoj burzi trebala održati 15. prosinca prošle godine, otkazana je zbog interesa zaposlenika PPK Valpova, odnosno jer im je HFP želio pružiti dovoljno vremena da prikupe sredstva za otkup dionica.

Prema pozivu za današnju dražbu, koji je bio objavljen na web stranicama HFP-a i Zagrebačke burze, na prodaju je trebao biti ponuđen paket od 179.467 dionica PPK Valpova, čija nominalna vrijednost iznosi 53,84 milijuna kuna, i to po početnoj cijeni od 13,46 milijuna kuna.

Za dražbu u prosincu bilo je ponuđeno 41,92 posto ili 170.392 dionice, po početnoj cijeni od 12,82 milijuna kuna, odnosno cijeni koja je po odluci Upravnog odbora HFP-a snižena s 18,99 milijuna kuna, koliko je sam HFP platio za te dionice. Naime, tih 41,92 posto dionica HFP je po spomenutoj cijeni u ožujku prošle godine otkupio od dotadašnjeg vlasnika - tvrtke Novocommerce u vlasništvu Ive Brzice.

Za kupnju tih dionica HFP se zadužio kod poslovne banke, a kreditna bi sredstva trebala biti vraćena sredstvima prikupljenima od prodaje na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi. Ukoliko se spomenuti vlasnički paket ne proda, aktiviralo bi se jamstvo Ministarstva financija te bi kredit bio vraćen proračunskim sredstvima.

Ujedno, ukoliko ne proda dionice PPK Valpova, HFP bi trebao objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica te tvrtke, sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava.

Hina