Info servis

Američka valuta na udaru sa svih strana

Dolar je danas na deviznim tržištima nastavio slabiti prema euru i japanskom jenu, zbog rastuće sumnjičavosti ulagača u brzinu oporavka američkog gospodarstva.

Zbog većih prodaja i, kako se čini, udara sa svih strana, dolar je danas potonuo na najnižu razinu od početka siječnja u odnosu na euro te najnižu razinu u šest tjedana prema jenu. U odnosu na euro oslabio je za oko 0,6 posto, na 89,47 američkih centi, a prema jenu za 0,8 posto, dosegnuvši 128,9 jena za dolar.

Rastuća zabrinutost ulagača glede precijenjenosti američkih dionica i dolara, samo je pojačana nizom korporativnih zarada koje nisu impresionirale ulagače te naznakama da gospodarski rast u SAD-u drugom tromjesečju neće biti snažan kao u prvom. 'Ulagači su zabrinuti vrijednošću američke imovine te traže mjesta boljeg ulaganja', kazao je ukratko valutni strateg u banci Citibank, Steven Saywell.

Najnovije izvješće američke središnje banke Fed, poznato pod nazivom bež knjiga, jučer je pojačalo spekulacije glede tijeka oporavka američkog gospodarstva, koji će, čini se, biti sporiji nego se ranije očekivalo. Po riječima analitičara, naznake sporijeg oporavka u najvećem svjetskom gospodarstvu mogle bi umanjiti atraktivnost američkih dionica i dolara.

Nadalje, udarac dolaru zadao je i OECD, koji je u svojim najnovijim Gospodarskim prognozama snizio procjene rasta američkog gospodarstva u 2003. na 3,5 posto, s ranije procjenjenih 3,8 posto.

S druge strane, euro je oslabio u odnosu na jen za oko 0,22 posto, na 115,31 jena. Negativno na njega utjecao je najnoviji podatak o neočekivanom padu poslovne optimističnosti u Njemačkoj u travnju. Po mišljenju analitičara, to bi moglo sugerirati da će se oporavak najvećeg europskog gospodarstva sporo odvijati nakon lanjske recesije, što će slabiti potražnju za eurom.

Hina