Info servis

Dionice PPK Valpova idućeg tjedna ponovno na dražbi na ZSE

Na Zagrebačkoj će se burzi u ponedjeljak, 31. siječnja, održati javna dražba za prodaju 44,01 posto dionica PPK Valpova iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), za koje početna cijena iznosi 13,46 milijuna kuna.

Prema pozivu za dražbu, koji je danas objavljen na web stranicama HFP-a, na prodaju je ponuđen paket od 179.467 dionica PPK Valpova, čija nominalna vrijednost iznosi 53,84 milijuna kuna.

HFP je dionice PPK Valpova već više puta nudio na dražbama Zagrebačke burze, a posljednja, koja se trebala održati 14. prosinca prošle godine, otkazana je zbog interesa zaposlenika PPK Valpova, odnosno jer im je HFP time želio pružiti dovoljno vremena da prikupe sredstva za otkup dionica.

Tada je na dražbu bilo ponuđeno 41,92 posto ili 170.392 dionice, po početnoj cijeni od 12,82 milijuna kuna, odnosno cijeni koja je po odluci Upravnog odbora HFP-a snižena s 18,99 milijuna kuna, koliko je sam HFP platio za te dionice.

Naime, tih 41,92 posto dionica HFP je po spomenutoj cijeni u ožujku prošle godine otkupio od dotadašnjeg vlasnika - tvrtke Novocommerce u vlasništvu Ive Brzice. Time je HFP postao vlasnikom nešto manje od 46 posto, dok su mali dioničari vlasnici više od 50 posto dionica PPK Valpova.

Za kupnju tih dionica HFP se zadužio kod poslovne banke, a kreditna bi sredstva trebala biti vraćena sredstvima prikupljenima od prodaje na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi. Ukoliko se spomenuti vlasnički paket ne proda, aktiviralo bi se jamstvo Ministarstva financija te bi kredit bio vraćen proračunskim sredstvima.

Ujedno, ukoliko ne proda dionice PPK Valpova, HFP bi trebao objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica te tvrtke, sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava.

Nešto veću količinu dionica PPK Valpova koja će se naći na idućoj dražbi u HFP-u pojašnjavaju raskidom ugovora s dijelom malih dioničara koji nisu otplaćivali svoje dionice, zbog čega je HFP-u sada na raspolaganju veći broj dionica.

Hina